U četvrtak počinje Generalni štrajk zdravstvenih djelatnika

U četvrtak počinje Generalni štrajk zdravstvenih djelatnika

U četvrtak počinje Generalni štrajk zdrastvenih djelatnika u HNŽ-u pa tako i djelatnika u Domu zdravlja “Rama”
Generalni štraj počinje u četvrtak, 10.12.2020 godine od 08 ,00 sati kada će uposlenici Doma zdravlja” Rama”, članovi Nezavisnog strukovnog sindikata uposlenika u zadravstvu biti  podrška reprezentativnom sindikatu uposlenika u SKB Mostar.
Zdravstvenim djelatnicima se pljeskalo na početku pandemije koronavirusa, a sada moraju stupiti u Generalni štrajk kako bi rješili svoj status.
“Ovim putem želimo istaći da se po sporazumu o poslovima koji se nemogu prekidati za vrijeme štrajka  primati isključivo hitna stanja, te molimo za razumijevanje.
Već više od godinu dana mi nemamo potpisan kolektivni ugovor, nakon ispunjenih svih zakonskih odredbi i raznih pokušaja da se u ovo vrijeme krize i opće pandemije dođe do dogovora nismo uspjeli te nam je jedino preostalo da poštujući sva pravila započnemo sa štrajkom i nastojimo riješiti naš status”, kazao je Zdravko Pavlović, predsjednik sindikata zdravstvenih djelatnika Doma zdravlja “Rama”.
”Hitni slučajevi neće ostati uskraćeni za zdravstvenu zaštitu, a Nevenku Hercegu i Goranu Opsenici poručujemo da su odgovorni za bilo koju posljedicu koju izazove štrajk, ako se desi nešto nepredviđeno”, poručeno je iz Nezavisnog sindikata zdravstvenih radnika HNK-a.
Vlada HNŽ-a tri  dana prije štrajka poslala protokol o pregovorima

Tri dana prije zakazanog generalnog štrajka zdravstvenih djelatnika u HNŽ-u, koji počinje u četvrtak ujutro Vlada HNŽ-a je dostavila akt sindikatima gdje je naveden protokol o pregovorima sa sindikatom zdravstvenih radnika.

“U tom protokolu se kaže da se predviđa prekid štrajka odnosno da sindikat ne može stupiti u generalni štrajk dok pregovori traju, a početak pregovora se zakazuje za petak, odnosno dan iza planiranog generalnog štrajka”, kazali su danas medijima predstavnici sindikata zdravstvenih djelatnika ispred Vlade HNŽ-a.

 

“Takav, ucjenjivački odnos Vlade HNŽ-a i resornog ministra zdravstva pokazuje da je njima jedini cilj u ovom trenutku da se pod svaku cijenu prekine najavljeni generalni štrajk, a da se ništa ne postigne.

U tom aktu nije navedeno ni koliko će pregovori trajati, ni kada će I skakvim ishodom završiti, niti se kaže što se tu nama nudi i koliko nam se nudi. U tom smislu nastavljaju se pripreme za generalni štrajk, a Vladi smo ostavili rok – sutra – u 12 sati da sazove hitnu sjednicu Mirovnog vijeća u porostorijama Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi i da se pokuša pronaći odgovor”, kazao je Dalibor Vuković.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing