U Domu kulture u Prozoru prikazan dokumentarni film Uzdol 41

Sinoć je u Domu kulture u Prozoru, u organizaciji JU Kulturno-sportski centar Prozor-Rama i Župe svetog Ivana Krstitelja Uzdol, prikazan dokumentarni film „Uzdol 41“, scenariste i redatelja Marka Raguža.

Prije projekcije o filmu je govorio don Miljenko Džalto, uzdolski župnik.

Film govori o stradanju nevinih osoba na Uzdolu na blagdan Uzvišenja svetoga Križa – 14. rujna 1993. Toga dana pripadnici Armije BiH izvršili su stravičan pokolj nad 41 osobom hrvatske nacionalnosti i katoličke vjere (29 civila i 12 vojnika HVO-a). Najstarija ubijena osoba imala je 87 godina, a najmlađa je bila desetogodišnje dijete. Tijela pokojnika devet godina počivala su u zajedničkoj grobnici u gradskom groblju u Prozoru jer ih se 1993. godine nije moglo pokopati u njihovu rodnom Uzdolu. Kao zavjet župljana župe Uzdol prema svojim mučenicima 2002. godine uzdolske žrtve ekshumirane su i prenesene u novoizgrađeni Memorijalni centar na Uzdolu koji se nalazi uz staru župnu crkvu. U spomen na poginule, uz staru i novu župnu crkvu podignut je i veliki drveni Uzdolski križ na koji je ugrađen još 41 manji križ. Na svakom manjem križu zapisano je ime i prezime te godina rođenja i smrti pojedine uzdolske žrtve, a kao znak koji će dozivati u sjećanje tragični 14. rujna 1993. godine.

Za stravičan događaj toga dana do danas još nitko nije odgovarao, zločinci nisu kažnjeni, a pravda nije zadovoljena.

Kako bi se otrgnuo zaboravu ovaj strašni pokolj nad Hrvatima katolicima u Bosni i Hercegovini, snimljen je dokumentarni film pod nazivom „Uzdol 41“.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar