U HNŽ-u najlakše do posla sa srednjom stručnom spremom

U HNŽ-u najlakše do posla sa srednjom stručnom spremom

Na evidenciju nezaposlenih upisano je 689 novoprijavljenih nezaposlenih osoba dok su ukupno 373 osobe u veljači zasnovale radni odnos, piše Dnevni list.
Najbrojnija zanimanja u kojima su se žitelji HNŽ-a zaposlili su radnik za jednostavne poslove, maturant gimnazije, prodavač, ekonomski tehničar, pravnik, tehničar cestovnog prometa, medicinska sestra, automehaničar, strojarski tehničar, vozač teretnog vozila, ekonomist, bravar, komercijalist, kuhar, elektroenergetski tehničar i građevinski tehničar.
Uz prethodnu suglasnost Federalnog zavoda za zapošljavanje, tijekom izvještajnog mjeseca izdane su 23  radne dozvole strancima, dok su poduzeća preko Službe za zapošljavanje iskazala potrebu za četiri djelatnika.

Broj nezaposlenih u porastu
Od ukupnog broja novoprijavljenih osoba njih 427 se javilo na evidenciju zbog prestanka radnog odnosa.
Koncem veljače 2015. godine na evidenciji Službe za zapošljavanje HNŽ-a bilo je evidentirano 34.198 nezaposlenih osoba, što je u usporedbi s prosječnom nezaposlenošću u 2014. godine više za 3,4 posto, a u odnosu na prošli mjesec više za 0,2 posto.
Mostar trenutačno broji 17.091 registriranu nezaposlenu osobu.
Nezaposlenih osoba koji traže prvo zaposlenje bilo je 13.546. Do godinu dana na posao čeka 7686 osoba, dok više od devet godina čeka njih 7328.
Na evidenciji nezaposlenih osoba do 30 godina starosti ih je 10.280, a svaka četvrta osoba na evidenciji je starija od 50 godina (8723 osobe).
Od ukupnog broja osoba koje traže zaposlenje koncem veljače 2015. godine bilo je 17.686 žena. Od ukupnog broja nezaposlenih žena 7232 tragaju za prvim zaposlenjem.
Zbog promjene stupnja stručnog obrazovanja, neredovitog javljanja na Službu, stjecanja uvjeta za mirovinu, preseljenja, uključenja u redovito školovanje, smrti i ostvarenja prihoda iznad četvrtine prosječne mjesečne plaće u FBiH iz prethodne godine, s evidencije su brisane još 222 osoba.

Korisnici zdravstvene zaštite  
Koncem veljače zdravstvenu zaštitu preko Službe za zapošljavanje koristilo je 26.188 nezaposlenih osoba.
U ukupnom broju nezaposlenih osoba koncem veljače nalazi se i 272 ratna vojna invalida, 334 osobe s čimbenikom otežane zapošljivosti, kao i 495 ostalih invalida.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar