U Istanbulu uhapšeno sedam osoba povezanih sa bjekstvom šefa Nissana

U Istanbulu uhapšeno sedam osoba povezanih sa bjekstvom šefa Nissana

Carlos Ghosn u Liban je prebjegao preko aerodroma u Istanbulu. Bivši generalni direktor Renaulta i Nissana, koji je čekao suđenje u kućnom pritvoru u Japanu, potvrdio je u utorak da je stigao u Liban, ali ne zato što bježi od pravde već da bi se oslobodio nepravde i političkog progona.

“Ako Ghosn stigne u Francusku, nećemo ga izručiti jer Francuska nikada ne izručuje svoje državljane”, rekla je državna sekretarica u ministarstvu privrede Agnes Pannier-Runacher. Dodala je ipak da “niko nije iznad zakona”.

Ghosn je bio najbolje plaćeni šef kompanije u Japanu gdje su protiv njega podignute optužnice za finansijske malverzacije i suđenje mu je zakazano za travanj 2020. godine.

“Nalazim se u Libanu. Nisam više talac japanskog pristranog pravosudnog sistema gdje prevagu odnosi pretpostavka krivice”, napisao je u tekstu objavljeno početkom tjedna po dolasku u Bejrut.

Tursko ministarstvo unutrašnjih poslova otvorilo je istragu o bijegu preko aerodroma u Istanbulu. Dodali su da je sedam osoba uhapšeno.

Reuters piše kako turska granična policija nije bila obaviještena o njegovom dolasku niti je njegov ulazak ili izlazak bio registrovan. Japanske vlasti dopustile su Ghosnu da nosi francusku putovnicu dok je bio na slobodi čekajući suđenje uz jamčevinu.

Izvor blizak istrazi u Tokiju rekao je da je Ghosn posjedovao dvije francuske putovnice, od kojih je jedna bila u navlaci zatvorenoj tajnom šifrom. Pobjegao je iz Tokija uz pomoć privatne zaštitarske kompanije. Protiv Ghosna u Japanu su podignute četiri optužnice, dvije za prihod koje Nissan nije prijavio vlastima i dvije za teško kršenje povjerenja.

Nakon podizanja optužnica Ghosn je izgubio poziciju predsjednika Nissana i Mitshubishi Motorsa, a zatim je dao ostavku i na čelno mjesto Renaulta.

Uhapšen je 19. studenoga 2018. u Tokiju, a u travnju 2019 godine pušten je u kućni pritvor pod strogim uvjetima.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar