U malezijskom zrakoplovu poginuo Joep Lange, vodeći stručnjak za AIDS

U malezijskom zrakoplovu poginuo Joep Lange, vodeći stručnjak za AIDS

Među putnicima malezijskoga zrakoplova srušenog iznad Ukrajine bio je i utjecajni nizozemski znanstvenik i stručnjak za AIDS Joep Lange, a zajedno s njim na 20. Međunarodnu konferenciju o AIDS-a putovali su i brojni drugi znanstvenici koji su se nalazili u istom avionu, izvijestio je u petak Langeov australski kolega David Cooper.

Lange, profesor na Akademskom medicinskom centru Sveučilišta u Amsterdamu i bivši predsjednik Međunarodne udruge za liječenje AIDS-a, proveo je više od 30 godina u istraživanju i borbi protiv širenja HIV-a i suzbijanja ove neizlječive bolesti, a bio je poznat po zagovaranju što jeftinijeg pristupa liječenju u siromašnim zemljama.

Prvi je potaknuo rad na razvoju prve pristupačne kombinacije terapije u liječenju HIV-a i korištenja jednostavnih antiretroviralnih lijekova u sprečavanju prijenosa HIV-a s majki na njihovu novorođenčad u siromašnim zemljama.

"Joep je bio potpuno posvećen liječenju AIDS-a i brizi za oboljele u Aziji i Africi", kazao je profesor na Institutu Kirby pri Sveučilištu New South Wales David Cooper koji je tijesno surađivao s Langeom na jednom projektu o liječenju HIV-a u Bangkoku.

Australska ministrica vanjskih poslova kazala je da su brojni znanstvenici u zrakoplovu Malaysia Airlinesa na letu MH17 putovali na 20. Međunarodni konferenciju o AIDS-u u Melbourne koja bi trebala početi u nedjelju.

Fairfax Media prenosi da ih je zrakoplovu bilo oko stotinu.
Malezijski putnički zrakoplov, koji je letio na liniji Amsterdam-Kuala Lumpur, srušio se jučer u istočnoj Ukrajini, oko 60 kilometara od granice s Rusijom, a nitko od putnika i članova posade nije preživio nesreću.
 

Među 298 putnika srušenog malezijskog zrakoplova bila su 154 Nizozemca, 27 Australaca, 23 Malezijca, 11 Indonežana, šest Britanaca, tri Filipinca i jedan Kanađanin, dok je nacionalnost ostalih 47 putnika zasad nepoznata, objavio je voditelj europskih poslova malezijskog avioprijevoznika.

Izvor: bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar