U Mostaru predstavljena putopisna knjiga ”Hercegovačkim krajolicima – od Rame do Huma”

U Mostaru predstavljena putopisna knjiga ”Hercegovačkim krajolicima – od Rame do Huma”

Ovo živopisno djelo, za koje autor kaže kako nas poziva na ponovno putovanje Humskom zemljom, u podnaslovu ističe kako je riječ o zbirci putopisa i osvrta po Herceg-Bosni.

Putopisna knjiga autora Mateja Škarice predstavljena je u četvrtak navečer u Galeriji Aluminij u Mostaru.

Ovo živopisno djelo, za koje autor kaže kako nas poziva na ponovno putovanje Humskom zemljom, u podnaslovu ističe kako je riječ o zbirci putopisa i osvrta po Herceg-Bosni, a objavljeno je u nakladi Ramske zajednice Zagreb. O knjizi su govorili ocjenjivači dr. sc. Antun Lučić i mr. sc. Josip Milić, a ljubiteljima pitke pisane riječ obratio se i sam autor.

”Putopisi sabrani između ovih korica nastajali su u razdoblju duljemu od sedam godina, a svaku postaju gotovo u stopu prati i moj slikarski rad, odnosno jedna skladna galerija krajolika, u tehnici ulja na platnu. Tim više je ova knjiga zahtjevnija jer je svojevrsni književni oblik izrastao iz izložbi mojih slika, održanih u Mostaru, Zagrebu, Požegi i Zadru, te su moje slike pratiteljicama mojega pisanja koje izvrsno upotpunjuju ukupan spisateljski doživljaj”, ističe Škarica koji spretno i spisateljski podrobno hodi zemljopisnim prostorima Rame, neretvanskoga kraja, Mostara, zapadne i sjeverne Hercegovine, dotičući u svojim hodopisima i vrbaski kraja, Uskoplje, Bugojno, Jajce…

Dok Lučić o Hercegovačkim krajolicima zaključuje kako stvarni prizori, kao u hispanoameričkomu magijskom realizmu, poprimaju nestvarnost pa i svojstva fascinacije, Milić pak zamjećuje kako Škarica istinski ljubi svoju rodnu grudu i, kao ramski Mostarac sa zagrebačkom adresom, razmišlja o nečemu o čemu mi, koji smo stalno ovdje, nemamo vremena razmišljati.

”Nebitno jesu li mikrolokacije hercegovačkih i bosanskih gradova, sela, planina i pašnjaka koje golicaju autorovu znatiželju i otvaraju mu vrata iznimnomu nadahnuću, manje ili više poznate čitatelju, on nam svejedno uspijeva ponuditi neke nove priče, zgode i pripovijesti, baveći se kulturom, poviješću, imenskim korijenima, čak i geološkim posebnostima ovoga podneblja”, komentirao je direktor Aluminijevih korporativnih komunikacija Darko Juka.

Inače, Matej je Škarica rođen 1981. u Mostaru, u kojemu je 2005. diplomirao novinarstvo, a 2010. magistrirao komunikologiju na poslijediplomskomu znanstvenom studiju Informacijskih i komunikacijskih znanosti Sveučilišta u Mostaru. Slikarstvom se, samouko, bavi još od završetka gimnazije, a piše pjesme, eseje, osvrte i putopise.

Osim ove putopisne zbirke, autor je još dvaju knjiga: Treće stanje Duha (2006.) i Propaganda kroz europsku povijest (2012.). Bavi se istraživanjem kulturno-povijesnoga naslijeđa i identiteta Hrvata BiH, s naglaskom na ramsko-neretvansko podneblje, otkuda vuče obiteljske korijene. Živi i radi u Zagrebu.

bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar