U Norveškoj bi se od sljedeće godine mogli kupovati samo električni automobili

U Norveškoj bi se od sljedeće godine mogli kupovati samo električni automobili

Norveška je globalni lider u elektrifikaciji, a koliko je ispred svih najbolje pokazuje podatak da bi već od proljeća sljedeće godine svi automobili prodani u toj zemlji mogli imati električne motore. Prema analizi norveške automobilske federacije, prodaja posljednjeg automobila s motorom s unutarnjim izgaranjem očekuje se u travnju sljedeće godine.
Do te su brojke, koja zvuči prilično nevjerojatno, došli na temelju analiza prodaje i stanja na tržištu iz prijašnjih godina, prenosi Yahoo. Dakle, ako su ta predviđanja točna, od svibnja sljedeće godine u Norveškoj bi se mogli prodavati samo potpuno električni automobili i plug-in hibridni modeli vozila. Čak i ako su ta predviđanja pogrešna (jer u Norveškoj možda i dalje postoje ljubitelji benzinaca i dizelaša koji ne razmišljaju o prelasku na struju), kraj automobilima s motorima s unutarnjim izgaranjem u Norveškoj nije daleko.
Naime, norveška je vlada kao posljednju godinu u kojoj će se prodavati benzinci i dizelaši odredila 2025., nakon koje će prodaja vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem biti zabranjena, javlja Zimo. Osim Norveške i brojne su druge zemlje, kao i proizvođači automobila odredile razdoblje nakon kojeg će prestati prodaja, odnosno proizvodnja benzinaca i dizelaša, no to će većinom biti nakon 2030. godine. U odnosu na druge zemlje, Norveška je u prednosti jer su ranije počeli s poticajima za kupovinu e-vozila te imaju razvijenu infrastrukturu za električne automobile. Inače, već u prvih devet mjeseci ove godine kombinirani udio benzinaca i dizelaša u Norveškoj pao je na manje od deset posto, a od 15 najpopularnijih automobila u toj zemlji, gotovo su svi – električni. Jedini izuzetak je jedan model plug-in hibrida.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar