U OŠ fra Jeronima Vladića Ripci obilježen Svjetski dan knjige

Danas je u OŠ fra Jeronima Vladića Ripci obilježen Svjetski dan  knjige. Svake godine 23. travnja obilježava se Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Dan obilježavanja određen je 1995. godine na glavnoj skupštini UNESCO-a,  kao simbolični datum u svjetskoj književnosti, jer su toga dana 1616. umrli Miguel de Cervantes i  William Shakespeare. UNESCO želi svakoga, a posebno mlade, potaknuti na čitanje te promicati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava.

Učenici su pripremili kratki program u kojem su prezentirali važnost obilježavanja Svjetskog dana knjige. Prije toga imali su zadatka napisati sastav na tri teme:

·Soba bez knjige je isto kao čovjek bez duše
·Čuvaj se čovjeka koji je pročitao samo jednu knjigu
·Knjiga-najbolji čovjekov prijatelj

Povodom obilježavanja Svjetskog dana knjige nazočili su gosti: Marija Bešker iz Narodne knjižnice „Rama“ i Ante Cvitanović s portala Ramski vjesnik Oni su ovom prigodom nagradili učenike za  najbolji pisani  rad na tri zadane teme te darovali nekoliko knjiga školskoj knjižnici.

Marija Bešker je upoznala učenike s radom knjižnice te važnosti čitanja knjiga. Pored poboljšanja memorije čitanjem obogaćujemo naš rječnik, povećavamo koncentraciju, brže učimo, lakše se sporazumijevamo s drugim ljudima i bolje slušamo što nam drugi kaže.

U nastavku  programa učenike je zanimalo koliko knjižnica ima knjiga, što učenici najčešće posuđuju i na koji se način mogu učlaniti.

Na kraju obilježavanja učenica Martina Tadić zahvalila je gostima na darovima s porukom:
Nikad nije kasno početi čitati knjige, shvatiti koliko su nam one zapravo važne u životu, a čine tek mali dio…

Nikica Beljo
 
 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar