U Požegi predstavljena knjiga “Rama 1942.”

U prostorijama Hrvatske gospodarske komore Požega predstavljena je 10. lipnja 2014. knjiga “Rama 1942.” koja je izdana u nakladi Franjevačkog samostana Rama-Šćit. Predstavljanju su nazočili brojni doseljenici iz Rame, koji su se u 70-im godinama naselili u požeške krajeve te predstavnici lokalnih i crkvenih vlasti, zamjenik Požeško-slavonskog župana Ferdinand Troha, zamjenik gradonačelnika Požege Darko Puljašić, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević i njegov zamjenik Mile Barišić te generalni vikar Požeške biskupije msgr. Jozo Devčić.

Knjigu su predstavili gvardijan Franjevačkog samostana Rama-Šćit fra Tomislav Brković, fra Stjepan Lovrić, župni vikar župe na Šćitu i prof. dr. Ivan Markešić koji radi na Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu.

Knjiga Rama 1942 ima dva dijela. U prvom dijelu objavljeni su tekstovi Ive Goldsteina Rama 1942 – tragedija jednog mikrokozmosa, fra Stjepana Lovrića Četnički zločin u Rami 1942, Ante Jeličića Četnici u Rami 1942 – iskazi svjedoka, Nerzuka Ćurka Sjećanje za odgovornu budućnost i Ive Banca Rama 1942. U drugom dijelu objavljen je popis ubijenih i nestalih Hrvata i Muslimana/Bošnjaka iz Rame 1942-1947. i Fotodokumentacija 1942-1946.

Fra Stjepan Lovrić naglasio je da knjiga govorio o velikoj važnosti za Ramu i ramski kraj. Knjigu je nazvao ramskim nekrologijem objašnjavajući dirljivim riječima kako u samostanima postoji jedna knjiga koja se zove nekrologij.

– Radi se o popisu pokojnih fratara, svjedoka naše prošlosti, po datumima njihove smrti. Svake večeri čitaju se imena fratara koji su preminuli na sutrašnji dan. Knjiga koju predstavljamo je nekrologij ramskog kraja i zato bi ju trebala imati svaka ramska kuća. Zato knjigu Rama 1942. preporučam, nadajući se da će biti cijenjena i rado čitana – istakao je fra Stjepan.

Prof. dr. Ivan Markešić govorio je o sadržaju knjige osvrćući se na sve tekstove objavljene u knjizi. Dr. Markešić je izrazio radost da može govoriti o knjizi koja bi „svima onima koji trenutno žive na području općine Prozor-Rama, svejedno kojega vjerozakona oni bili – katolici ili muslimani, kao i svima onima koji su odavde iselili – svejedno, svojom ili voljom drugih, odnosno, milom ili silom – koja svima nama znači ili bi trebala značiti više negoli tristo stranica ukoričenoga papira na koji će se skupljati prašina“.
Dr. Markešić je nadalje istaknuo kako knjiga nikoga neće ostavljati na miru, nego će neprestano poticati na razmišljanje o zlu koje jedino čovjek može učiniti čovjeku.

Bila je to još jedna povijesna činjenica koja je zapisana u jednom ukoričenom omotu kojeg će listati sve naredne generacije i upijati sve ono što je sa činjenicama i svjedočanstvima evidentirano i “masnim” slovima zapisano – da se nikad ne zaboravi niti da se ikada više ponovi. /pozega.eu/

Izvor:http://www.rama.co.ba/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar