U ruskim napadima na Odesu ranjene tri osobe

U ruskim napadima na Odesu ranjene tri osobe

Njemački ministar finansija Kristijan Lindner doputovao je jutros u nenajavljen posjet Kijevu.

Lindner je, po dolasku u Kijev, istakao da će imati veoma konkretne razgovore sa ukrajinskim zvaničnicima o tome kako njemačko Ministarstvo finansija može da pruži podršku Ukrajini, prenosi Franc-press.

“Razgovori u Kijevu neće biti samo o aktuelnoj i trenutnoj situaciji, već i o budućnosti”, naglasio je Lindner.

On je rekao da je od februara prošle godine, Njemačka Ukrajini poslala 22 milijarde eura u humanitarnoj, finansijskoj i vojnoj pomoći.

Napadi u Odesi

Najmanje tri osobe ranjene su u dva vala ruskih i raketnih i napada dronovima tokom noći na lučki grad Odesu, saopćili su zvaničnici i vojska u ukrajinskoj crnomorskoj regiji u ponedeljak ujutru.

“Kao rezultat neprijateljskog napada na Odesu, izbilo je nekoliko požara od oborenih komada rakete”, navodi regionalni guverner Oleh Kiper u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Komanda ukrajinskih oružanih snaga na jugu saopćila je da su njene snage protuzračne odbrane uništile svih 15 dronova i osam projektila tipa Kalibr na moru koje je Rusija lansirala prema luci.

Spavaonica i supermarket oštećeni su ruševinama projektila koji su padali, javila je komanda na društvenim mrežama. Objavila je i snimak i fotografije vatrogasaca koji se bore s požarom.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti izvještaj. Nije bilo nikakvih komentara iz Rusije.

Odesa, najveća ukrajinska luka i pomorska baza, više puta je napadana projektilima i bespilotnim letjelicama nakon što se Rusija povukla iz sporazuma kojim se dopuštaju isporuke žitarica iz ukrajinskih luka u julu.

Izvor: federalna.ba/Fena

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar