U “špijunskoj aferi” u Hrvatskoj i svećenik Ivan Tolj iz BiH

U “špijunskoj aferi” u Hrvatskoj i svećenik Ivan Tolj iz BiH

Hrvatska vlada pokušala je preko posrednika spriječiti objavljivanje otkrića u vezi sa nezakonitim snimanjem afere prisluškivanja arbitraže u Sloveniji, piše 24.ur.

Član uprave jedne od najvažnijih hrvatskih medijskih kuća i dobar prijatelj mnogih političara u Hrvatskoj pokušao je spriječiti i potkupiti direktora inozemne multinacionalne kompanije da izvrši pritisak na POP TV, pišu slovenski mediji.

“Noć prije objave imena i fotografije Davora Franića, vođe akcije prisluškivanja, uredništvo POP TV-a dobilo je prvi poziv u kojem su ih molili i predlagali da se priča ne objavi. Lobista koji je kontaktirao POP TV nije bio svjestan razmjera afere. Namjeru da objavimo ovu priču znao je uzak krug ljudi, zapravo samo dva novinara POP TV-a iz čega je ovaj medij zaključio da je Hrvatska to saznala zahvaljujući skrivenim obajveštajnim metodama”, piše 24ur.

Budući da su samo dva novinara znala da će priča biti objavljena, 24.ur upozorava da Hrvatska prisluškuje strane novinare.

Portal POP TV piše da je to bio samo jedan od tri nespretna pokušaja Hrvatske da se stiša afera, odnosno da ime Davora Franića poznatijeg kao Davor mehaničar, predstavnika SOA-e, ostane skriveno pred slovenskom i inozemnom javnošću.

Član uprave jedne ugledne televizije iz Hrvatske koji ima bliske odnose s premijerom Plenkovićem i predsjednicom Grabar-Kitarović pokušao je doći do rukovodstva POP TV-a i u razgovoru koji je snimljen rekao:

“Imam jednu ponudu od Vlade Hrvatske. Da li imate utjecaja u POP TV-u”, postavio je pitanje posrednik i pojasnio da POP TV sprema priču o SOA-i, te nastavio:

“Zato su me molili da vas pozovem, ukoliko možete pomoći… Ako pomognete to bi moglo biti jako korisno, znate”, završio je i dodao da neki bosanski mediji forsiraju priču i da bi ona mogla biti “velika”.

Najavljeno je da će večeras, u emisiji 24ur , biti otkrivena imena nekih osoba upletenih u prisluškivanje.

Predstavnik austrijske Styrije u Hrvatskoj, 51-godišnji Ivan Tolj, vlasnik je hrvatskih medija poput Večernjeg lista i portala 24sata.hr, a upravo je on, tvrde slovenski mediji, u ime Vlade Republike Hrvatske pokušao spriječiti objavljivanje informacija o ilegalnim aktivnostima Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Republike Hrvatske na slovenačkoj televiziji POP TV.

Sada je, dodaju, jasno da nije slučajnost to što su snimci prisluškivanih razgovora slovenačkih dužnosnika objavljeni baš u Večernjem listu. Tolj je, tvrde iz 24ur, povezan sa Jadrankom Kosor, Ivom Josipovićem, Kolindom Grabar-Kitarović, Andrejem Plenkovićem, Milanom Bandićem, Božom Ljubićem ali i sa direktorom SOA-e Danielom Markićem.

Ivan Tolj je svećenik iz Gornjih Močila u BiH. U medijske vode je, prema pisanju hrvatskih medija, uplivao 1998. godine. Profesor Ivo Banac ga je svojevremeno optužio da “šuruje” sa tadašnjim predsjednikom entiteta RS Miloradom Dodikom, ali i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

 

/Izvor: Dnevni list/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing