U većem dijelu svijeta žene su podcijenjene i potplaćene

U većem dijelu svijeta žene su podcijenjene i potplaćene

Dvadeset godina nakon najvećeg svjetskog skupa posvećenog ženama, na kojem je donesen dugoročni plan za ostvarivanje spolne jednakosti na tržištu rada, ostvareni napredak samo je minimalan, priopćila je Svjetska organizacija rada (ILO) u povodu Međunarodnog dana žena.

Na Četvrtoj svjetskoj konferenciji o ženama u Pekingu 1995. donesena je vizionarska Deklaracija i platforma za akciju o jednakosti spolova kojom se trebao ostvariti jednak pristup tržištu rada, jednake plaće i jednaka poslovna moć muškaraca i žena.

Je li radnoj ženi danas bolje nego prije dvadeset godina?, zapitao se u izjavi generalni direktor ILO-a Guy Ryder. "Odgovor je da. Ali je li taj napredak zadovoljavajući? Odgovor je odlučno ne.Kada je u pitanju zakonodavstvo i ratifikacija međunarodnih standarda rada, ostvaren je znatan napredak.

Međutim, žene su i dalje suočene s raširenom diskriminacijom i nejednakosti na radnom mjestu.U većem dijelu svijeta žene su podcijenjene i potplaćene, nemaju dovoljan pristup obrazovanju, obuci, novačenju te imaju ograničenu moć u donošenju odluka.

Globalno se razlika u sudjelovanju na tržištu rada između muškaraca i žena u zadnjih 20 godina smanjila samo marginalno.

Trenutačno oko 50 posto svih žena radi, u usporedbi sa 77 posto muškaraca.Mogućnost rodiljskog dopusta poboljšana je, iako su mnoge žene još izostavljene. I dok se postotak zemalja koje nude najmanje 14 tjedana rodiljskog povećao s 38 na 51 posto u dvadeset godina, više od 800 milijuna žena na tržištu rada, ili 41 posto, nema primjerenu rodiljsku zaštitu.

Danas žene imaju u vlasništu ili pod svojom upravom 30 posto svih poslova, ali to je u većini u minijaturnim ili malim tvrtkama. Na globalnoj razini, žene čine 19 posto članstva upravnih odbora, a samo ih je pet posto na čelnim mjestima tih odbora.

Tek svakoj dvanaestoj vladi na svijetu na čelu je žena. Nasilje ostaje glavni faktor koji ženama potkopava dignitet i častan pristup poslu. Oko 35 posto svih žena žrtve su tjelesnog ili seksualnog nasilja koje utječe na njihovu prisutnost na radnim mjestima.

Razlika u plaćama i dalje postoji. Žene u prosjeku zarađuju 77 posto muškarčeve plaće. Bez ciljane akcije, ističe ILO, prema postojećoj stopi plaće muškaraca i žena neće se izjednačiti do 2086. godine. ILO napominje i da razlika u plaćama postaje veća što žena ima više djece.

Žene su prezastupljene na poslovima sa slabijim plaćama, dodaje ILO te naglašava da je potrebno uključiti i muškarce u osmišljavanje i provođenje strategija ravnopravnosti spolova kako bi se ubrzale promjene.
bljesak.info

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar