U vrijeme donošenja milijuna mita u klub uhićenog šefa Janafa Dragana Kovačevića našao se i poduzetnik porijeklom iz Rame

U vrijeme donošenja milijuna mita u klub uhićenog šefa Janafa Dragana Kovačevića našao se i poduzetnik porijeklom iz Rame

Telegramu je u posljednjih nekoliko dana iz više izvora potvrđeno da su uz ivanićgradskog poduzetnika Krešu Peteka 11. studenog prošle godine u zgradu Kluba donedavnog šefa Janafa Dragana Kovačevića u Slovenskoj ulici 9, ušle ukupno 24 osobe. Utvrdili su to i policajci koji su tog dana, prateći Petekovo kretanje, tajno nadzirali Klub.

 

 

Na nedavno održanom okruglom stolu u Zagrebu Rama – u potrazi za zavičajem glavni sponzor je bio Janaf uhićenog direktora Dragan Kovačevića na kojem su sudjelovali  Ilija Petrović, kandidat HDZ-a za načelnika općine Prozor-Rama i Josip Grubeša, ministar pravosuđa BiH i nositelj liste HDZ-a za općinsko vijeće Prozor-Rama.

 

 

Iz toga proizlazi da će svi ti ljudi, među kojima su i susjedi, biti pozvani kao svjedoci u nastavku istrage u kojoj se raspliće korupcija za više od 220 milijuna kuna poslova koji su navodno namješteni Elektrocentru Petek. Ukupno se očekuje ispitivanje više od 120 svjedoka.

KAKVO SE DRUŠTVO OKUPLJALO U KLUBU?

Mediji su već objavili kako su 11. studenog u Kovačevićevom Klubu bili Jakov Kitarović, suprug bivše predsjednice Kolinde Grabar KitarovićJakša Marasović, bivši član Uprave Janafa, Janafov kooperant Tonica Rajh, nekadašnji plivač Aleksej Puninski, te šef kaznionice u Turopolju Anđelko Nikolić.

Telegram je sada doznao imena svih ostalih Kovačevićevih gostiju na proslavi Martinja prošle godine.

SNIMLJENI DOGOVOR PETEKA I KOVAČEVIĆA

Petek i Kovačević stigli su u poslijepodnevnim satima, nakon što su susret, kako je tajno snimljeno, dogovorili par dana ranije. Policajci, koji su motrili ulaz u Slovensku 9, sve goste su snimali.

Uobičajen je to postupak kod tajne pratnje osumnjičenih osoba. U tom trenutuku, neslužbeno doznajemo, pod mjerama je bio samo Krešo Petek, jer se sumnjalo da namješta javna nadmetanja za svoju firmu Elektrocentar Petek. Kovačević je naknadno upao u mjere.

Iz daljnje komunikacije poduzetnika i šefa državne kompanije, o čijim detaljima smo već izvještavali, istražitelji su zaključili kako su tajno dogovarali da Petekovoj firmi osiguraju poslove u sklopu rebalansa Janafovog plana investicija.

USKOK JE REKONSTRUIRAO KRONOLOGIJU

Prema detaljima tajnih snimki, 6. studenog prošle godine Petek je tražio sastanak s Kovačevićem. Napisao mu je: “Lp, može li petak u klubu iza 12 ili…”. Kovačević odgovara da će mu “javiti”. U konačnici dogovaraju da će se u Klubu vidjeti “u ponedjeljak u 13.30”.

Taj ponedjeljak bio je 11. studeni. Petek uoči sastanka naručuje u svojoj banci 1,96 milijuna kuna. Novac, kako je snimljeno, uzima u 12:51 sati.

Istražitelji tvrde da ga je stavio u službenu vrećicu banke, te se povezao iz Ivanić Grada za Zagreb. Vozio ga je službeni vozač u službenom automobilu.

PETEK KOVAČEVIĆU: ‘MALO ĆU KASNITI’

U 13:30 sati Petek je, prema snimkama, javio Kovačeviću da će malo kasniti. Na to mu ovaj uzvraća: “samo polako”.

Sam Dragan Kovačević stigao je u Klub nešto nakon Peteka. Policajci su ga snimili kako u 13:40 sati izlazi iz vozila i ulazi u zgradu u Slovenskoj 9.

TKO JE JOŠ SVE BIO U KLUBU?

Policajci su tog dana snimili i sve ostale ljude koji su ušli u istu zgradu. Naknadno su ih identificirali, te je tako nastao popis svih Kovačevićevih gostiju 11. studenog 2019. godine te susjeda koji su možda nešto vidjeli.

U zgradu su, doznaje Telegram, tijekom dana ušli i poduzetici Zlatko Stipić, Igor Sučević, Goran Orsag, Kuzman Marasović, Jakov Beljo, Damijan Krklec, Tomislav Krajačić, Ivica Čapo, liječnik Davor Vagić, odvjetnik Robert Šoštarić, te Edi Sadiković, Zoran Breščaković, Ivan Bilić, Marijan Vdović, Renata Blažević i Olga Čučak.

Snimljena su u Slovenskoj 9 i trojica taksista koji će također sasvim izvjesno biti pozvani kao svjedoci. Naime, istražitelji vjeruju da su oni koji su bili u Klubu mogli vidjeti jesu li Petek i Kovačević kontaktirali i gdje je u konačnici završila vrećica u kojoj je, kako se sumnja, bilo milijunsko mito.

‘DOĐI U KLUB, IMA PUN K…. KLOPE’

U tim trenucima snimljeno je i kako Petek zove još jednog direktora iz Janafa – Gorana Petrovića. Pozvao ga je da “dođe kod šefa” jer je “tamo pun k…. klope”.

Nakon svega 20-ak minuta Petek bez vrećice izlazi iz zgrade u Slovenskoj 9. Odmah se, prema podacima istražitelja, upućuje prema Janafu, gdje se sastaje s direktorom zaduženim za sigurnost kompanije Vladom Zorićem. I Zorić je sada pod istragom zbog sumnje da je sudjelovao u namještanju natječaja za Elektrocentar Petek vrijednog 20 milijuna kuna.

USKORO IZDAN NALOG ZA PRAĆENJE KOVAČEVIĆA

Nešto kasnije obojica su zajedno ponovno otišla u Klub. Policajci su zabilježili da su ušli na sporedni ulaz. Već idući dan, dakle 12. studenog 2019., Petek je, stoji među dokazima, nastavio komunicirati s Kovačevićem o Janafovim poslovima.

“Lp, možeš li pogledati za zgradu labosa i parkiralište u Sisku”, stoji u Petekovoj poruci koju je Kovačeviću poslao u 9:25 sati tog dana. U tjednima koji su uslijedili izdan je službeni nalog i za tajno praćenje samog Dragana Kovačevića.

Na nedavno održanom okruglom stolu u Zagrebu Rama – u potrazi za zavičajem glavni sponzor je bio Janaf uhićenog direktora Dragan Kovačevića na kojem su sudjelovali  Ilija Petrović, kandidat HDZ-a za načelnika općine Prozor-Rama i Josip Grubeša, ministar pravosuđa BiH i nositelj liste HDZ-a za općinsko vijeće Prozor-Rama.

 

/Izvor: Telegram.hr/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar