• Učenici KŠC-a “Petar Barbarić” boravili proteklog vikenda u Rami
  • Učenici KŠC-a “Petar Barbarić” boravili proteklog vikenda u Rami
  • Učenici KŠC-a “Petar Barbarić” boravili proteklog vikenda u Rami

Učenici KŠC-a “Petar Barbarić” boravili proteklog vikenda u Rami

Dvanaest učenika Katoličkog školskog centra “Petar Barbarić” Travnik  provelo je tri dana na studijskom putovanju u sklopu kojeg su posjetili šire područje Rame. U pratnji koordinatora projekta Alena Gudala i profesorice biologije Blaženke Matišić, učenici su u petak 12. ožujka sudjelovali na digitalnom susretu sa svojim vršnjacima iz Ekonomsko-trgovinske škole Kikinda i Srednjoškolskog centra “Nace Budgoni” iz Kumanova. Tijekom ovog susreta, naši partneri predstavili su lokacije koje su posjetili tijekom ovog zajedničkog putovanja kao i lokacije koje će pohoditi u narednom razdoblju. Kroz ovaj digitalni susret posebno je naglašena potreba zaštite prirode, a skrenuta je pozornost i na ključne ekološke izazove u lokalnim zajednicama koje su učenici posjetili. – javlja Centralna.ba

U subotu, 13. ožujka, naši učenici su u pratnji turističkog vodiča i ekologa Ante Belje, uživali u ljepotama Ramskog jezera kojeg su imali priliku vidjeti sa Zahuma. Također su dobili i informacije o temeljnim karakteristikama planine Raduša u čijoj su ljepoti uživali kroz kratko planinarenje. Još jedna postaja vrijedna spomena je i obilazak doma mlade Dive Grabovčeve, koja je umrla kao mučenica, jer je odbila brak s turskim begom te zbog toga bila ubijena.

Posebno zanimljiv bio je posjet Hidro-elektrani Rama i brani na Ramskom jezeru. Utjecaj izgradnje hidro-elektrane imao je ogromne posljedice na eko sustav kao i na stanovništvo lokalnih zajednica koje su za potrebe izgradnje elektrane morali napustiti svoje domove. Ovaj posjet bio je odlična prilika za učenike da shvate sve pozitivne i negativne posljedice izgradnje hidro-elektrane Rama te kako čovjek svojim aktivnostima utječe na okoliš.
U nedjelju, 14. ožujka, učenici su se zaputili prema Franjevačkom samostanu na Rama-Šćit, gdje su posjetili Etnografski muzej i dobili informacije o bogatoj povijesti samostana.

 

/Izvor: Centralna.ba/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar