Uhićen bivši HDZ-ov ministar Tomislav Tolušić, policija ga odvela u vinariju, oglasio se Ured europskog tužitelja

Uhićen bivši HDZ-ov ministar Tomislav Tolušić, policija ga odvela u vinariju, oglasio se Ured europskog tužitelja

Ne navodeći identitete osumnjičenih o akciji se oglasilo i Ravnateljstvo policije: “Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Služba Osijek po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj provode kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta (subvencijska prijevara, zlouporaba položaja i poticanje na zlouporabu položaja).”

Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćene su dvije osobe s područja Policijske uprave virovitičko-podravske, jedan bivši državni dužnosnik i jedan zaposlenik tijela državne uprave

U tijeku je provođenje više dokaznih radnji, a nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija će protiv osumnjičenih osoba podnijeti kaznenu prijavu Uredu europskog tužitelja u Republici Hrvatskoj, kada ćemo biti u mogućnosti objaviti priopćenje s više detalja.


9:10 – Nakon što je Jutarnji list objavio da je u Virovitici uhićen bivši ministar Tomislav Tolušić, o jutrošnjoj akciji oglasio se i Ured europskog javnog tužitelja priopćivši da su u Hrvatskoj uhićene dvije osobe zbog sumnje na subvencijske prijevare i zlouporabu položaja i ovlasti. Više pročitajte OVDJE.


8:55 – Odvjetnik Ivan Stanić, koji brani Tomislava Tolušića u predmetu kojim je obuhvaćen Darko Horvat, nije želio reći ništa o današnjoj akciji istražitelja. Nije želio ni potvrditi ni demantirati uhićenje Tomislava Tolušića.

Jutarnji list već je izvještavao o tome da se istražitelji USKOK-a i Europskog tužiteljstva bave slučajem “vinske omotnice” Tomislava Tolušića, odnosno bespovratnih sredstava koji je njegov OPG Terra Slavonija dobio na tom natječaju Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR).

Više o slučaju “vinska omotnica” pročitajte OVDJE.


8:26 – Policijski istražitelji rano jutros pozvonili su na vrata bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra Tomislava Tolušića u Virovitici. Još uvijek ne znamo koji je točan razlog dolaska policije u Tolušićev dom, ali pretpostavka je da je riječ o istrazi koja je pokrenuta na zahtjev ureda europskog tužitelja zbog poticaja iz tzv. vinske omotnice koju je Tolušić dobio za gradnju svoje vinarije.

Druga opcija je da se radi o istrazi vezanoj uz ugovor za Omega softver iz vremena kada je Tolušić bio ministar regionalnog razvoja i fondova EU
Zašto je ‘pao‘ Tolušić i tko je još uhićen: Ključno je bilo lažiranje podataka

Ured europskog javnog tužitelja priopćio je, ne navodeći identitete osumnjičenika, da su jutrošnjom akcijom obuhvaćene dvije osobe koje se sumnjiči za počinjenje subvencijske prijevare i zlouporabe položaja i ovlasti vezano uz dva natječaja u vinskom sektoru, koje je raspisala hrvatska Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a koje je sufinancirala Europska unija.

Kako neslužbeno doznajemo, uz bivšeg ministra Tomislava Tolušića uhićen je i viši savjetnik iz virovitičkog područnog ureda spomenute Agencije Željko Ferenc. Njega se sumnjiči da je nezakonito pogodovao Tolušiću da njegov OPG dobije poticaje iako nije zadovoljavao uvjetima natječaja.

U jednom slučaju Tolušića se tereti da je dobio 2,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava za projekt u kojemu je bilo predviđeno 50-postotno subvencioniranje, dok je drugu polovicu podnositelj zahtjeva morao financirati sam. Kako sumnjaju istražitelji, Tolušić je pritom lažno prikazao da ima 50 posto vlastitih sredstava za vinariju, kako bi ishodio dobivanje druge polovice, odnosno bespovratnih sredstava.

U drugoj optužbi, neslužbeno doznajemo, Tolušića se tereti da je potaknuo Ferenca da mu da pozitivno mišljenje za vinogradarski projekt za nove nasade vinove loze, predočavajući lažno da se radi o zemljištu oranici, bez postojećih nasada, iako je na zemljištu već prethodno zasadio vinograd.

/Izvor: Jutarnji.hr/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing