Ukinuta oslobađajuća presuda “Ravnogorskom pokretu RS”

Ukinuta oslobađajuća presuda “Ravnogorskom pokretu RS”

Sud BiH uvažio je žalbu Tužiteljstva BiH te ukinuo presudu kojom su Dušan Sladojević, Slavko Aleksić i Risto Lečić oslobođeni optužbe za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u ožujku 2019. Te je odredio održavanje pretresa pred Apelacijskim vijećem.

“U predmetu ‘Dušan Sladojević i drugi’ za 15. lipanj zakazan je početak glavnog pretresa pred Vijećem Apelacionog odjeljenja”, kazali su u Sudu BiH, prenosi BIRN BiH.

Nepravomoćnom presudom Suda BiH od 16. prosinca 2021., optuženi su oslobođeni optužbe da su se u jutarnjim satima 10. ožujka 2019. godine, u organizaciji višegradskog općinskog odbora “Ravnogorskog pokreta”, okupili na Trgu palih boraca u Višegradu, na kojem je bilo pripadnika pokreta iz Srbije i Crne Gore, u uniformama i sa zastavama, koji su kasnije vozilima otišli na lokalitet Dobrunske rijeke, poznat kao “Draževina”.

Sladojevića se tereti da se, kao predsjednik “Ravnogorskog pokreta RS”, nakon izvršenog postrojavanja obratio prisutnima i predao raport optuženom Aleksiću, pri čemu su prisutni koristili terminologiju koja izaziva strah. Lečić je oslobođen optužbe da je ispred hotela “Višegrad” zapjevao pjesmu koja veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, čime je izazvao uznemirenost i strah stanovništva, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar