UKRAJINA: Protjerali smo Ruse iz više od 20 gradova u 24 sata, bježe preko granice

UKRAJINA: Protjerali smo Ruse iz više od 20 gradova u 24 sata, bježe preko granice

Uspjeh ukrajinskih snaga u potiskivanju ruskih trupa iz regije Harkiv ima značajne implikacije na sveukupni operativni plan Rusije, ali i na moral vojnika na terenu, navodi britansko ministarstvo obrane i najnovijem obavještajnom izvješću, prenosi The Guardian.

”Većina ruskih snaga u Ukrajini vrlo vjerojatno je prisiljena kao prioritet odrediti hitne obrambene akcije”, stoji u objavi na Twitteru u ponedjeljak ujutro te se dodaje da se očekuje “pogoršanje postojećeg ograničenog povjerenja koje vojnici imaju u visoke vojne dužnosnike u Rusiji”.

Rusija je vrlo vjerojatno naredila povlačenje svojih trupa iz cijele okupirane regije Harkivske oblasti zapadno od rijeke Oskil, navodi Ministarstvo obrane Velike Britanije

Britanski obavještajci na Twitteru su poručili da ”izolirani džepovi otpora ostaju u ovom području, ali da je od srijede Ukrajina ponovno zauzela teritorij veličine barem dvostruko većeg od šireg područja Londona, što bi bilo otprilike 3000 kvadratnih kilometara”. U izvješću se također sugerira da Rusija na jugu Ukrajine, blizu Hersona, ima problema s dovođenjem rezervista preko rijeke Dnjepar do prve crte na zapadnoj obali rijeke. ”Improvizirani pontonski most čija je gradnja započela prije više od dva tjedna i dalje je nedovršen”, reklo je Ministarstvo obrane.

”Ukrajinsko dalekometno topništvo sada vjerojatno često gađa prijelaze preko Dnjepra kako Rusija ne bi mogla izvršiti popravke oštećenih mostova”, navodi se. Na Twitteru je također Institut za proučavanje rata objavio kartu koja prikazuje koliko teritorija je oslobođeno u ukrajinskoj protuofenzivi, odnosno da su ruske snage gotovo u potpunosti potisnute iz regije Harkiv.

Također, ukrajinska vojska tvrdi da je protjerala ruske snage iz više od 20 gradova i sela u zadnja 24 sata, prema podacima Glavnog stožera vojnih snaga Ukrajine na Facebooku. Tvrde da ruske snage bježe duboko u okupirano područje Donbasa, pa čak i u Rusiju. Spominju pritom kako ruske snage pljačkaju lokalno stanovništvo u Harkivskoj oblasti oduzimajući ljudima imovinu i vozila.

Ukrajinci također tvrde da ruska vojska na području Hersona trpi velike gubitke te da vojnike karakterizira niski moral i zbog toga masovno odbijaju povratak na bojišnicu. S druge strane, ruska vojska putem Telegrama tvrdu da su nanijeli poraz ukrajinskim jedinicama u Prištinu, Boldirevki, SInihi, Komarovki, Kupjansku, Senkovu, Povisokoju u regiji Harkiv. Navode podatak da su ubili 250 ukrajinskih vojnika. Također se hvale da su nanijeli velike gubitke Ukrajincima na području Mikolajiva, piše Jutarnji list.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar