Ukrajinci izveli najveći napad dronovima na Rusiju od početka rata

Ukrajinci izveli najveći napad dronovima na Rusiju od početka rata

Ukrajinske bespilotne letjelice gađale su šest ruskih regija u najvećem koordiniranom napadu dronovima od početka rata.

U Pskovu, gdje su oštećena četiri vojna aviona, regionalni guverner Mihail Vedernikov otkazao je sve letove na i van aerodroma dok se šteta ne procijeni. Aerodrom se nalazi otprilike 800 kilometara od ukrajinske granice i blizu granica Latvije i Estonije.

Mediji navode da je između 10 i 20 dronova moglo napasti aerodrom. Više dronova navodno je oboreno iznad Orjola, Brjanska, Rjazanja, Kaluge i moskovske oblasti oko ruske prijestolnice, priopćilo je Ministarstvo obrane.

Vedernikov je kazao da prilikom napada nije bilo žrtava. Istovremeno u glavnom gradu Ukrajine Kijevu došlo je do serije eksplozija, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko. Ruske snage su lansirale grupe iranskih dronova Shahed za napade na Kijev iz različitih pravaca i rakete iz aviona, priopćila je vojna uprava grada Kijeva.

Dvije osobe su poginule od posljedica urušavanja objekata, napisao je na Telegramu Sergej Popko, načelnik Vojne uprave grada Kijeva.

Kličko je rekao da su krhotine ciljeva koje je uništila protuzračna obrana oštetile nekoliko zgrada u glavnom gradu Ukrajine, uključujući skladište i administrativnu zgradu, od kojih obje gore. Jedna osoba je ozlijeđena od krhotina stakla. Ranije je moskovsko ministarstvo obrane priopćilo da je ruski avion “uništio četiri brza vojna čamca” u Crnom moru oko ponoći po moskovskom vremenu.

“Čamci su prevozili desantne grupe ukrajinskih snaga za specijalne operacije sa ukupnim brojem do 50 ljudi”, priopćilo je ministarstvo na Telegramu.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar