Ukrajinci tvrde da je ruska ofenziva već započela

Ukrajinci tvrde da je ruska ofenziva već započela

Ukrajinski dužnosnici na istoku zemlje, poprištu najžešćih borbi u ratu s Rusijom, ocijenili su da je očekivana nova ofenziva Moskve već u tijeku. Kako se bliži 24. veljače i godišnjica ruske invazije na Ukrajinu, Kijev je predvidio agresivan napad iz Moskve koji bi imao za cilj zaokružiti jednogodišnje ratno postignuće, a nakon više mjeseci s malo pomaka, piše Reuters, a prenosi Index.hr.

Upitan u četvrtak na ukrajinskoj televiziji slaže li se da je ruska ofenziva već počela, guverner regije Donjeck Pavlo Kirilenko rekao je: “Da, definitivno”.

“Oko gradova na istoku kao što su Bahmut, Avdivka i Vuhledar, koji su bili svjedoci nekih od najkrvavijih bitaka u ratu, eskalacija neprijateljskih snaga i sredstava se svakodnevno intenzivira. Oni pokušavaju zauzeti ta područja i ključne gradove te postići nove uspjehe”, izjavio je Kirilenko.

Donbas na istoku Ukrajine, s pokrajinama Luhansk i Doneck, jedan je od glavnih ciljeva Rusije, a Kremlj je u jesen to područje proglasio među anektirane teritorije, nakon referenduma koje je Zapad proglasio lažnim

“Tijekom prošlih desetak dana učestalost granatiranja se povećala. Dnevni broj napada je porastao. To je dio sveobuhvatne ofenzive koju planiraju Rusi”, izjavio je u četvrtak guverner Luhanska Serhij Hajdaj za ukrajinski Radio NV.

Rekao je da je došlo do novog velikog ruskog napada oko grada Kreminne, duž sjevernog dijela istočnog fronta, ali da ruske snage “nemaju značajnijeg uspjeha”.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti te tvrdnje. U međuvremenu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u četvrtak je u Bruxellesu prvi put osobno sudjelovao na samitu čelnika EU-a, gdje je između ostalog izjavio da je nekoliko europskih zemalja spremno Ukrajinu opremiti i borbenim zrakoplovima, no ne otkrivši koji su mu europski čelnici to obećali.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar