Ukrajinci u utrci s vremenom: “Nova ruska ofenziva će krenuti u roku od dva mjeseca”

Ukrajinci u utrci s vremenom: “Nova ruska ofenziva će krenuti u roku od dva mjeseca”

Vojni i politički vrh u Ukrajini se nadao da će Njemačka na prošlotjednom sastanku ukrajinskih partnera u Ramsteinu dati zeleno svjetlo za njihovu isporuku, ali to se ipak nije dogodilo

Samo nekoliko kilometara od bjeloruske granice ukrajinske snage se pripremaju za proljeće. Zastarjeli tenkovi T-72, neki i dvostruko stariji od svojih posada, ispaljuju projektile u maglu, dok kopnene trupe vježbaju juriš na napuštene zgrade. Dio obuke se održava u jezivo tihom gradu Pripjatu, napuštenom nakon nuklearne katastrofe u Černobilu 1986. godine.

Pukovnik Serhij Najev preuzima desetak isporučenih pick-up vozila naoružanih teškim mitraljezima i protuzračnim topovima. Vozila su isporučena u sklopu inicijative koju financiraju ljudi kako bi se Ukrajincima pomoglo u uništenju dronova Shahed iranske proizvodnje, koji su prouzročili ogromnu štetu na ukrajinskoj energetskoj infrastrukturi.

Najev, zdepast i ljubazan zapovjednik, vjeruje da će razvoj sljedeće faze rata ovisiti o tenkovima. Pri tome ne misli na prastare tenkove T-72, već na modernije kao što su njemački Leopard 2 i britanski Challengeri. Ukrajinski dužnosnici kažu da im treba nekoliko stotina glavnih borbenih tenkova, ne samo za obranu svojih sadašnjih položaja već i za ofenzivno ratovanje, prenosi Index.hr.

Leopardi su jednostavni za održavanje i rukovanje

“Naravno, treba nam veliki broj zapadnih tenkova. Puno su bolji od sovjetskih modela i mogu nam pomoći da napredujemo. Stvaramo nove vojne jedinice. A naše sljedeće akcije ovisit će o njihovoj borbenoj spremnosti. Stoga je pomoć Zapada izuzetno važna”, govori Najev.

Glavni ukrajinski zahtjev je isporuka Leoparda, koji su relativno jednostavni za održavanje i rukovanje, a koriste ih mnoge zemlje NATO-a. Vojni i politički vrh u Ukrajini se nadao da će Njemačka na prošlotjednom sastanku ukrajinskih partnera u Ramsteinu dati zeleno svjetlo za njihovu isporuku, ali to se ipak nije dogodilo, piše CNN.

Oleksij Reznikov, ukrajinski ministar obrane, nakon sastanka rekao je da je s njemačkim kolegom Borisom Pistoriusom “imao iskrenu raspravu o Leopardu 2… koja će se nastaviti”. “Razočarani smo. Što sporije ovo ide, to više naših vojnika i civila gine”, kazao je u petak Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika.

Ukrajinci su u utrci s vremenom

“Bilo bi značajno kada bi Njemačka ovdje preuzela vodeću poziciju”, dodao je. Uvjeren je da bi “300 do 400 ovih tenkova nadmašilo 2000 do 3000 tenkova iz sovjetske ere” i da bi naglo ubrzalo tempo rata, odnosno pokrenulo njegovu završnu fazu.

Istovremeno ukrajinski dužnosnici tvrde da im ponestaje rezervnih dijelova za postojeće tenkove iz sovjetske ere, unatoč tome što su se obratili za pomoć drugim državama bivšeg sovjetskog bloka u potrazi za zalihama. Ukrajinci strahuju da bi druga ruska ofenziva mogla započeti u roku od dva mjeseca.

Do proljeća će 150.000 Rusa unovačenih prošle jeseni biti obučeno i vjerojatno uključeno u jedinice spremne za borbu. Za Ukrajince je to utrka s vremenom, ali oni se nevjerojatnom brzinom pretvaraju iz vojske utemeljene na sovjetskoj opremi u vojsku koja se oslanja na napredno zapadno oružje.

“Cijela postrojba bi trebala biti opremljena istim vozilima”

Ukrajinci neće dobiti glavne borbene tenkove M1 Abrams, koji su moćni, ali teški za održavanje. Colin Kahl, glavni politički savjetnik Pentagona, rekao je za navedene tenkove da su preskupi i preteški za uvježbavanje. Analitičari vjeruju da će Leopardi napraviti stvarnu razliku na bojišnici.

“Leopard 2 je moderan, dobro zaštićen glavni borbeni tenk s dobrim senzorima. Izvorno je dizajniran da ga održavaju vojni obveznici i stoga ga je jednostavnije držati u borbi od nekih drugih NATO-ovih dizajna poput Challengera 2. Također postoji proizvodna linija za opskrbu Leoparda 2 rezervnim dijelovima”, naglašava Jack Watling, viši znanstveni suradnik kopnenog ratovanja na Kraljevskom institutu ujedinjenih službi (RUSI).

Ukrajincima svakodnevno pristižu nove isporuke oružja, od oklopnih vozila Stryker i borbenih vozila pješaštva Bradley iz SAD-a, haubica iz Finske, do naprednih topničkih sustava ARCHER iz Švedske. Ukrajinska vojska ima zadatak obučiti svoje jedinice za korištenje nove opreme.

“Cijela postrojba trebala bi biti opremljena istim vozilom, tako da je cijeli bataljun opremljen Bradleyem, ako ga dobijemo, ili Leopardima”, ističe Najev. Nekoliko visokih ukrajinskih dužnosnika reklo je da Ukrajina mora preuzeti inicijativu prije nego što Rusija ojača svoje linije i svoje bataljunske taktičke skupine.

“Naši dečki ne napuštaju bojno polje”

Linije bojišnice malo su se pomaknule nakon ukrajinskog napredovanja u Harkivu i Hersonu u jesen. Podoljak smatra da će brze isporuke modernih tenkova lokalizirati rat. “Ne bi se širio, nego bi ostao na okupiranim teritorijima i bio bi odlučen tenkovskim borbama”, uvjeren je savjetnik Zelenskog.

Poziva saveznike da što prije isporuče tenkove za čišćenje okupiranog teritorija, ali i rakete koje imaju veći domet

Očekuje da će Rusi “dovesti puno više vojnika, puno stare sovjetske opreme”. Čini se da Rusi pokušavaju smanjiti ranjivost svojih zaliha streljiva i vojnika pozicionirajući ih dalje od bojišnice, izvan dometa američkih sustava HIMARS koje je Ukrajina učinkovito koristila.

Popis zapadne vojne opreme koju Ukrajinci žele se svakodnevno proširuje. “Naši dečki ne napuštaju bojno polje, čak ni ako im nije dostavljeno novo oružje. Samo će umirati češće. Razumijem da se neke zemlje mogu osjećati umornima od ovog rata, ali mi smo ti koji plaćamo pravu cijenu slobode. Mi smo ti čiji narod gine zbog ruske agresije”, zaključio je Podoljak.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing