Ukrajinska vojska navodi da je Rusija značajno nagomilala snage oko Bahmuta

Ukrajinska vojska navodi da je Rusija značajno nagomilala snage oko Bahmuta

Rusija je značajno nagomilala svoje snage oko razorenog grada Bahmuta na istoku i prebacila svoje trupe a obrambenog položaja na “aktivne akcije”, rekao je u ponedjeljak ukrajinski vojni zapovjednik.

Rusija je u svibnju zauzela Bahmut, poprište nekih od najkrvavijih borbi u 20-mjesečnom ratu. Ukrajina je u kontraofenzivi od lipnja, u pokušaju da povrati okupirano zemljište na jugu i istoku, uključujući i grad.

“U oblasti Bahmuta, neprijatelj je značajno ojačao svoju grupaciju i prešao s obrane na aktivna dejstva”, napisao je general Oleksandr Sirskji, zapovjednik kopnenih snaga, na kanalu poruka Telegram.

On je situaciju na istoku opisao kao tešku, s ruskim snagama koje su posebno aktivne u blizini grada Kupijanska na sjeveroistoku Ukrajine, gdje je naveo da ruske trupe pokušavaju istovremeno napredovati u nekoliko pravaca.

Ruske trupe su pretrpjele velike gubitke, kaže on.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti tu tvrdnju ili stanje na bojnom polju.

U dnevnom izvješću o borbama, ukrajinski glavni stožer je naveo da su ruske snage nastavile s pokušajima da povrate kontrolu nad Andrijevkom južno od Bahmuta, za koju su ukrajinske snage saopćile da su je ponovo zauzele u rujnu.

U izvješću se navodi da su ukrajinske trupe nastavile s izvođenjem jurišnih operacija južno od Bahmuta, i da su nanijele gubitke Rusima u ljudstvu i opremi.

Rusija također posljednjih tjedana nastoji opkoliti i zauzeti grad Avdijevku na istoku zemlje.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar