HERCEGOVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA: Problemi “gore”, Skupština se “češlja”

HERCEGOVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA: Problemi “gore”, Skupština se “češlja”

Unatoč nagomilanim problemima u HNŽ-u, Skupština ove županije vrlo rijetko održava svoje sjednice, a vodeći dužnosnici na jednoj od posljednjih sjednica kazali su kako je tome razlog jer “nema materijala za sazivanje sjednica, a koji trebaju doći od Vlade HNŽ-a”.

Ovo je ujedno bilo i pitanje Kluba zastupnika HDZ-a 1990 koji su istaknuli kako neodržavanje sjednica Skupštine smatraju vrlo neodgovornim i jako lošim odnosom prema građanima ove županije.

“Na zadnjoj sjednici Skupštine, čuli smo od dopredsjedavajućeg županijske skupštine kako se sjednice ne održavaju zbog toga što nema materijala za sazivanje sjednica, a koji treba doći od Vlade HNŽ-a. Možete li potvrditi tvrdnje da nema dostavljenih materijala? Ako to, pak, nije istina, molimo da nam kao Klubu u Skupštini HNŽ-a dostavite materijale koje ste uputili u skupštinsku proceduru”, navodi se u dopisu Kluba zastupnika HDZ-a 1990 upućenom stručnoj službi Vlade HNŽ-a iz koje je, potom, došao svojevrsni demantij rukovodstva Skupštine, koju vode Tomislav Martinović i Džafer Alić.

Činjenice i politikanstvo

Upravo vezano za ovu temu podsjećamo i na nedavni sastanak federalnog premijera Nermina Nikšića s gradonačelnikom Konjica Osmanom Ćatićem i direktorom Doma zdravlja Džemalom Hajdukom, gdje se razgovaralo o dugogodišnjim problemima u zdravstvu u HNŽ-u i Domu zdravlja Konjic.

Nikšić je za takvo stanje ocijenio najodgovorniju “specifičnu situaciju u HNŽ-u gdje je vlada već četiri godine u tehničkom mandatu”, te pri tom, s jasnom dozom stranačke promidžbe, ocijenio kako bi se participiranjem SDP-a u vlasti popravio status Doma zdravlja, ali i stanje u županijskom Zavodu zdravstvenog osiguranja (ZZO).

Ali, zanimljivo je kako je gradonačelnik Ćatić podsjetio kako je situacija u Domu zdravlja Konjic stara više 20 godina, te da je dug u kontinuitetu rastao i nije se nešto puno poduzimalo na rješavanju i funkcioniranju ove zdravstvene ustanove.

“Stanje je postalo kompleksnije nakon razdvajanja zdravstvenih ustanova 2016. godine, zatim nakon potpisivanja Kolektivnog ugovora 2018. godine, jer sredstva nisu pratila obveze iz Kolektivnog ugovora”, rekao je Ćatić.

No, i ovaj sastanak ponovno je pokazao kako ne postoje samo ozbiljni problemi u zdravstvu već i na relaciji Skupština-Vlada HNŽ te da nikako ne stoji tvrdnja da “Skupština nema materijala za sazivanje sjednica, a koji trebaju doći od Vlade HNŽ-a”. To demantiraju činjenice.

Što je Vlada poslala Skupštini

Vlada HNŽ-a je u skupštinsku proceduru upućivala brojne akte, međutim Skupština HNŽ-a u više od godinu dana održala je tek tri sjednice. Odugovlači se s mnogim odlukama, a između ostaloga i s pomoći zdravstvenim ustanovama u HNŽ-u.

U svezi ovoga za podsjetiti je kako Skupština HNŽ-a, još o ožujka ove godine, ne usvaja izmjene Financijskog plana ZZO HNŽ-a za 2023. godinu kojim bi se domovima zdravlja u ovoj županiji osigrala podrška od još tri milijuna KM.

Naime, Vlada HNŽ-a je u skupštinsku proceduru, između ostalog, uputila rebalans, odnosno, Prijedlog Olduke o davanju suglasnosti na Izmjene i dopune Financijskog plana ZZO HNŽ za 2003. godinu kao i Prijedlog Odluke o davanju suglasnosti na Izmjene i dopune Financijskog plana zdravstvenog osiguranja HNŽ za 2023. godine.

Također, a kako su izvijestili iz Stručne službe Vlade HNŽ-a, županijska vlada u skupštinsku proceduru uputila je i Prijedlog Izvješća o izvršenju Proračuna HNŽ za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2021. godine, kao i Prijedlog Izvješa o izvršenju Tekuće pričuve zza razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2021. godine, te Prijedlog Izvješća o izvršenju Proračuna HNŽ za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2022. godine i Prijedlog Izvješća o izvršenju tekuće pričuve za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2022. godine.

Niti jedan od akata nije usvojen na sjednici Skupštine

No, to nije sve – na dnevnom redu nije se našla niti Odluka Vlade HNŽ-a o usvajanju Informacije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o realizaciji dodijeljenih koncesija i ugovora o zakupu za korištenje poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu na području HNŽ-a, zaključno sa 31. prosincem 2022.

Ništa ni od Prijedloga Izvješća o radu Vlade HNŽ za 2022. kao ni o prijedlogu Programa rada Vlade HNŽ za 2023. godinu, Odluci o usvajanju Izvješća o radu Županijskog javnog pravobraniteljstva za 2022., Prijedloga Odluke o usvajanju Izvješća o poslovanju za 2022. godinu zdravstvenih ustanova čiji je osnivač-suosnivač HNŽ, kao ni Prijedlog Programa rada Vlade HNŽ za 2023. godine.

Niz prijedloga i odluka koje je Vlada HNŽ uputilia Skupštini, a o kojima se nije raspravljalo nastavlja se i Odlukom o usvajanju Informacije Ministarstva gospodarstva o realizaciji Ugovora o koncesijama za 202. godinu kao i Odlukom o usvajanju Informacije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o realiziranju potpisanih ugovora o koncesijama iz područja vodoprivrede, zaključno s 31. prosincem 2022. godine.

Međutim, ovi prijedlozi ni do sada se nisu našli na dnevnom redu Skupštine HNŽ-a. Nejasno je zašto Skupština nije odlučivala po ovim prijedlozima županijske vlade koji mi omogućili novčanu podršku zdravstvenim ustanovama u toj županiji, ali i normalno funkcioniranje županije. Kao što je i nejasno zašto za svoj nerad čelnici Skupštine okrivljuju Vladu.

Izvor: D. G./dnevni.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing