Umirovljenici u FBiH traže novčanu pomoć: Rastu cijene lijekova i prehrambenih proizvoda

Umirovljenici u FBiH traže novčanu pomoć: Rastu cijene lijekova i prehrambenih proizvoda

Upravni odbor Saveza udruženja umirovljenika u FBiH održao je jučer sjednicu na kojoj su formulirani zahtjevi penzionera i upućeni premijeru FBiH Fadilu Novaliću. Kako je navedeno u dokumentu, na osnovu zaključaka Skupštine Saveza održane 6. i 7. aprila i Upravnog odbora od 11. maja i 10. juna, zatraženo je vanredno povećanje svih mirovina izuzev najviših retroaktivno od 1. siječnja ove godine, a uz obračun mirovina za srpanj 2021.

Prehrambeni artikli

Također, zbog izuzetno teškog materijalnog i zdravstvenog položaja umirovljenika prouzrokovanog pandemijom Covid-19, uz rast cijena lijekova i prehrambenih proizvoda, traži se isplata jednokratne novčane pomoći svim umirovljenicima, osim onima s najvišim mirovinama, nevezano za vanredno povećanje penzija.

Jedan od zahtjeva odnosi se na hitnu izmjenu federalne esencijalne liste A i B lijekova u koju bi bili uvršteni i oni neophodni za Covid-19 i drugi postcovid lijekovi te da one budu proslijeđene vladama kantona kako bi oni uspostavili ujednačene liste na nivou FBiH. Iz Saveza udruženja umiroljenika očekuju od Novalića da u idućih petnaest dana organizira sastanak, koji je trebao biti održan 26. maja, a do kojeg nije došlo. Poručuju da, ako se iz Vlade ne očituju po njihovim zahtjevima, UO će organizirati konferenciju za medije na kojoj će priopćiti daljnje korake.

Umirovljenici ostavljeni bez odgovora

“I pored svih naših dosadašnjih zahtjeva i urgencija nismo dobili nikakav odgovor. Jedino je ministar Drljača (Vesko, ministar rada i socijale, op. a) jednom prilikom u telefonskom razgovoru rekao da je mišljenja da bi se moglo naći nešto u vidu jednokratne pomoći penzionerima. Na osnovu povećanih troškova za lijekove protiv koronavirusa i cijena troškova života. Međutim, termin za sastanak sa Vladom koji je bio zakazan 26. maja je prolongiran bez objašnjenja, a mi smo već pripremili našu populaciju da ćemo taj dan imati konkretne razgovore. Na kraju ove sjednice smo zamolili da u roku od petnaest dana Vlada sa premijerom na čelu nađe mogućnost da održi sastanak s nama i da iz prve ruke podastremo razloge zbog čega tražimo vanredno usklađivanje i jednokratnu pomoć. U slučaju da u tom roku Vlada ne primi našu delegaciju, sazvaćemo konferenciju za štampu na kojoj ćemo poručiti našem članstvu da penzioneri, kada je u pitanju Vlada, nisu u prvom planu i da su to samo deklarativna izjašnjavanja”, rekao je za Oslobođenje Redžo Mehić, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja umirovljenika u FBiH.

Ističe da u zahtjevima nisu govorili o iznosima za dodjelu jednokratne novčane pomoći, ali da je penzionerima, posebno onim sa minimalnom penzijom, pomoć prijeko potrebna.

Pripreme traju

Inače, Vlada FBiH jučer je zasjedala u Mostaru, a na toj sjednici, kao i na onim održanim ranije, nije bilo govora o zahtjevima penzionera, što nam je potvrdio Goran Miraščić, savjetnik premijera Novalića. Vesko Drljača, federalni ministar rada i socijalne politike, kratko nam je u Viber poruci napisao da je u pripremi sastanak Vlade sa penzionerima. Nije odgovorio na naše pitanje da li penzioneri mogu računati na to da će dobiti novčanu pomoć. Na naš upit kakav je njegov stav o zahtjevima penzionera, Drljača je napisao: “Radi se o kategoriji stanovništva koju u potpunosti podržavam”.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar