Unatoč širenju koronavirusa organizatori ne odustaju od Olimpijskih igara

Unatoč širenju koronavirusa organizatori ne odustaju od Olimpijskih igara

Japanska zapadna prefektura Shiga izvijestila je o svojoj prvoj koronavirusnoj infekciji, nakon što je Međunarodni olimpijski odbor (MOO) potvrdio da će Olimpijske igre u Japanu početi prema rasporedu u srpnju.

Muškarac u 60-ima bio je pozitivan na virus što je prvi potvrđeni slučaj zaraze u prefekturi Shiga, rekao je dužnosnik na brifingu za medije u četvrtak, prenosi Reuters.

Potvrđenih korovirusnih infekcija u Japanu je preko tisuću od srijede kada je otkriveno 36 novih slučajeva. To je najveći jednodnevni porast u Japanu gdje je u epidemiji, prema podacima ministarstva zdravstva, umrlo 12 osoba.

Brzo širenje epidemije postavilo je pitanja može li Tokio biti domaćin Olimpijskih igara koje bi trebale početi 24. srpnja.

“Otkazivanje” ili “odgoda” nisu spomenuti na sastanku o Olimpijadi

No, predsjednik MOO-a Thomas Bach rekao je da riječi “otkazivanje” ili “odgoda” nisu spomenute tijekom dvodnevnog sastanka oko priprema za igre u Tokiju 2020.

Na pitanje zbog čega je uvjeren da se igre mogu održati Bach je rekao da su organizatori dobili stručne informacije, uključujući i od Svjetske zdravstvene organizacije.

Istovremeno u kontinentalnoj Kini u srijedu je, nakon tri dana pada, porastao broj novih potvrđenih slučajeva koronavirusa zbog novih infekcija u Wuhanu, epicentru epidemije.

U kontinentalnoj Kini 139 novih slučajeva

U kontinentalnoj Kini u srijedu je bilo 139 novih potvrđenih slučajeva, priopćila je Nacionalna zdravstvena komisija pa je ukupan broj zaraženih narastao na 80.409.

U Wuhanu, glavnom gradu provincije Hubei, broj novozaraženih popeo se na 131 od 114 dan ranije. No, broj novih potvrđenih slučajeva u Hubeiu, izuzev Wuhana, ostao je jednoznamenkast sedam dana zaredom, a u srijedu su zabilježene tri nove infekcije.

Izvan Hubeija samo je pet novih potvrđenih slučajeva, a broj umrlih od izbijanja u kontinentalnoj Kini u srijedu je dosegao 3.012, što je 31 više u odnosu na prethodni dan.

Izvanredno stanje u Kaliforniji

Guverner Kalifornije Gavin Newsom u srijedu je proglasio izvanredno stanje zbog koronavirusa u državi koja sada ima 53 potvrđena slučaja.

Ranije u srijedu zdravstveni dužnosnici objavili su prvu smrt od koronavirusa u Kaliforniji, a riječ je o starijoj osobi.

To je bio prvi smrtni slučaj od koronavirusa u Sjedinjenim Državama izvan države Washington gdje je umrlo 10 osoba.

 

/Izvor: Hina/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar