Upozorenje inspekcije zbog učestalog paljenja trave, niskog raslinja i otpada

Upozorenje inspekcije zbog učestalog paljenja trave, niskog raslinja i otpada

Sanitarno-komunalna inspekcija i inspekcija zaštite okoliša općine Prozor-Rama uputila je upozorenje zbog sve češćeg paljenja trave, niskog raslinja i otpada koje izaziva probleme stanovništvu i cijelom okruženju. 

 

Poštovani mještani Općine Prozor-Rama.

Svjedoci smo učestalih pojava paljenja otpada, trave i niskog raslinja na čitavom području naše općine, koje su prouzročile štetu na mnogim privatnim i javnim površinama u slučajevima izmakle kontrole nad požarima.

Paljenje u užoj gradskoj zoni prouzrokuje nastajanje velike količine dima, dimnih zavjesa, koji utiče na kvalitetu zraka a naročito na zdravlje ljudi, osobito onih sa respiratornim smetnjama.

Općinski Odsjek za inspekcijske poslove obaviještava sve one koji to čine ili namjeravaju činiti da je:

  • Zabranjeno paljenje otpada, trave i niskog raslinja u užoj gradskoj zoni koja je obuhvaćena regulacionim planom i to: od ulaza u grad do Unisa, gradskog stadiona, Meopotočja, Ogoja, do iznad crkve, do iznad Dola, do iznad Varoši prema Borovnici.
  • Izvan zone Regulacionog plana moraju se poduzimati mjere opreza i pojačane mjere protivpožarne zaštite, najavu i suglasnost vlasnika susjednih objekata i parcela.
  • Komunalni redari i općinska inspekcija pratiti će stanje na terenu poduzimati mjere i djelovati sukladno propisima.

Svako prekoračenje u kršenju navedenih općinskih propisa, namjerno paljenje raslinja i trave bit će prekršajno prijavljivano i sudski gonjeno a što je kažnjivo u iznosu od: 200-700 KM.

 

Šef Odsjeka za  inspekcijske poslove       

     Zvonimir Faletar

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar