Upute građanima koji namjeravaju preko granice

Upute građanima koji namjeravaju preko granice

Zbog sprječavanja širenja koronavirusa uvedene su posebne mjere na graničnim prelazima Bosne i Hercegovine i većine europskih zemalja.

Bosna i Hercegovina otvara granice prema: Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Odluka se odnosi samo na građane te tri države, dok državljani ostalih zemalja u BIH mogu ući zbog poslovnih obveza (pod uvjetom da posjeduju poziv pravne osobe iz BiH i potvrdu o negativnom testu na virus SARS-KOV-2, ne stariju od 48 sati od trenutka ulaska).

Državljani BiH koji se vraćaju u BiH od 21.05. više ne idu u samoizolaciju, priopćeno je iz BIHAMK-a.

NAJAVA ZATVARANJA GRANICA EUROPSKE UNIJE

Vanjske granice Europske unije (plus Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska) bit će zatvorene do 15.06. Mjera se odnosi na sve građane nečlanica Europske unije koji neće moći ući u EU ako nemaju dugotrajnu adresu u jednoj od država članica, ako nisu članovi obitelji građana EU ili ako nisu diplomati. I dalje će se propuštati dvosmjerni transportni promet, te liječnici koji rade u EU, a žive pograničnom području u nekoj od država izvan EU.

HRVATSKA:

Ulazak u Republiku Hrvatsku za hrvatske državljane.

Za hrvatske državljane ne provodi se više mjera samoizolacije u trajanju od 14 dana već im se prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku od strane granične policije uručuje letak u kojem ih se obvezuje da poštuju opće i posebne preporuke i upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kojima se preporučuje da čim više ograniče kontakte s drugim osobama iz svoje okoline te da izvan svoje kuće obavljaju samo najnužnije i neodgodive poslove tijekom 14 dana od dana ulaska u Republiku Hrvatsku. Navedeno vrijedi i za strane državljane kojima se pod posebnim uvjetima dopusti ulazak u Republiku Hrvatsku.

Ulazak u Republiku Hrvatsku za strane državljane.

Ako strani državljanin ima namjeru prijeći državnu granicu mora zadovoljiti jedan od sljedećih uvjeta:

1.posjeduje dokumentaciju kojom dokazuje vlasništvo nekretnine koja se nalazi u Republici Hrvatskoj ili plovila (moguće i nositelj leasinga), ili dolazi na sprovod u Republiku Hrvatsku (posjeduje odgovarajuću dokumentaciju kojom to dokazuje). Po zadovoljenju uvjeta, tim stranim državljanima omogućuje se prijelaz državne granice, evidentira ih se te upisuje mjesto/adresu na kojoj će boraviti odnosno na kojoj se nekretnina/plovilo nalazi, kontakt broj telefona i vrijeme boravka-kada planiraju izlazak iz Republike Hrvatske.

2.Posjeduju dokumentaciju kojom dokazuju poziv gospodarskog subjekta u Republiku Hrvatsku, ili poziv na poslovni sastanak. Za te putnike potrebno je upisati mjesto/adresu na kojoj će boraviti te kontakt broj telefona i vrijeme boravka kada planiraju izlazak iz Republike Hrvatske.

3.Svi ostali strani državljani koje imaju neki poslovni razlog, kojeg se u ovome trenutku ne može predvidjeti, a nemaju odgovarajuću dokumentaciju, potrebno je uputiti da svoju namjeru prelaska državne granice (ulaska u Republiku Hrvatsku) najave na [email protected] te će im se u najkraćem roku odgovoriti na taj zahtjev.

Kako bi smanjili gužve na graničnim prijelazima i skratili vrijeme čekanja za prelazak državne granice koje će biti produženo u odnosu na graničnu kontrolu proteklih godina zbog prikupljanja dodatnih podataka, preporučuje se stranim građanima koji namjeravaju boraviti u Republici Hrvatskoj da unaprijed dostave svoje podatke putem web stranice entercroatia.mup.hr.

Za putnike koji na taj način dostave podatke neće biti potrebno dodatno zadržavanje na graničnom prijelazu radi davanja potrebnih podataka jer će granična policija imati te podatke u sistemu.Također, putnici koji na taj način dostave podatke, na svoju će e-mail adresu povratno dobiti potvrdu o zaprimljenoj najavi te sve potrebne informacije vezano uz upute i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Putnici koji ne dostave unaprijed svoje podatke putem navedene aplikacije moći će sve to obaviti i na graničnom prijelazu prilikom ulaska u RH, ali će za njih biti potrebno duže vrijeme čekanja u zasebnoj traci.

Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

SLOVENIJA: Slovenska granica otvorena je za državljane iz zemalja EU i Evropskog gospodarskog prostora (EGP), ako u zadnjih 14 dana nisu boravili izvan EU. Za državljane iz trećih zemalja (BiH, Srbija, Crna Gora…) ostaju ograničenja i obvezna karantena ako ulaze u Sloveniju s namjerom ostanka. U slučaju državljana EU, njihov ulazak u Sloveniju može biti odbijen ukoliko imaju simptome koronavirusa.Svi manji granični prelazi prema Italiji su zatvoreni. U funkciji su granični prijelazi: Vrtojba, Rateče, Fernetiči, Škofije i Krvavi potok (5–23).

SRBIJA: Srbija je otvorila granične prelaze za putnički i robni promet bez neophodnog testa na koronavirus i dozvole komisije.

CRNA GORA otvorila je granice s BIH.

AUSTRIJA: Austrija je otvorila granice za susjedne zemlje: Sloveniju, Slovačku, Češku i Mađarsku. Određena ograničenja i dalje ostaju na granici s Njemačkom, Švicarskom i Lihtenštajnom gdje postoje određeni izuzeci. Za ulazak u Austriju iz Italije, kao i svih drugih zemalja s kojima Austrija ne graniči: potreban je negativan COVID test (ne stariji od 4 dana) ili se ide u 14-dnevnu karantenu. Ovo je na snazi i za Austrijske državljane koji se u Austriju vraćaju iz Hrvatske preko Slovenije (do 16.06.).

ALBANIJA: Albanija je otvorila svoje granične prijelaze za državljane BIH.

MAĐARSKA: Mađarska je zabranila ulaz u državu svim stranim državljanima. Također, Mađarska ponovo uvodi granične kontrole na austrijskim, slovačkim i slovenskim graničnim prijelazima. Robni promet je dozvoljen uz stroge kontrole. Ta vozila se mogu kretati po strogo propisanim cestama i zaustavljati samo na unaprijed dogovorenim benzinskim stanicama.

SLOVAČKA: Slovačka će od 10. lipnja omogućiti slobodna putovanja u i iz 16 europskih zemalja: Hrvatska, Njemačka, Lihtenštajn, Švicarska, Slovenija, Bugarska, Grčka, Cipar, Malta, Estonija, Latvija, Litva, Finska, Norveška, Danska i Island. Od ranije su otvorene granice sa Češkom, Austrijom i Mađarskom.

ČEŠKA: Kontrola na granicama Češke produžena je do 13.06. Državljanima Češke, državljanima zemalja EU i strancima koji imaju boravak u Češkoj dozvoljen je ulazak u zemlju uz 14-dnevnu karantenu, izuzev ako imaju negativan test na COVID, ne stariji od 4 dana.

POLJSKA: Nije dopušten ulazak onima nemaju adresu stanovanja u toj zemlji. Svi oni koji žive u Poljskoj, a ulaze u tu državu moraju u 14-dnevnu karantenu. Poljska najavljuje da će vjerojatno otvoriti granice sredinom lipnja. Zasad se provode kontrole na graničnim prijelazima.

FRANCUSKA: Građani EU mogu napustiti Francusku kopnenim putem i proći kroz Francusku kao tranzit. Pojedinačni, manji granični prijelazi su zatvoreni.Francuska najavljuje da bi od 15. lipnja mogla otvoriti granice (sad su uvjetno otvorene) za građane EU.

RUSIJA: Ruske cestovne granice su zatvorene.

ŠPANJOLSKA: Zatvorene granice za sve građane koji nemaju državljanstvo ili adresu stanovanja u toj zemlji. Španjolska planira otvaranje tijekom lipnja.

TURSKA: Turske vlasti produžile su zabranu ulaska za nekoliko virusom najugroženijih zemalja.

NJEMAČKA: Granične kontrole prema Austriji, Francuskoj i Švicarskoj ostaju do 15.06., ali od 16.05. kontrole su fleksibilnije i provode se na osnovu rizika. Za putovanje i dalje treba imati opravdan razlog, turistička putovanja nisu moguća. Granične kontrole sa Luksemburgom završene su 15.05., dok će se otvaranje granice sa Danskom uskladiti sa Danskom vladom.

ŠVICARSKA: Švicarska je popustila dio mjera na granicama, odnosno uz predočenje dokaza moguć je ulazak u zemlju s važnim osobnim razlozima, tranzit je slobodan, a otvaranje granica trebalo bi uslijediti 15. lipnja. Slobodan je ulazak iz Njemačke ili Austrije.

ITALIJA: Još uvijek je na snazi zabrana ulaska i izlaska iz Italije, kao i ograničenje kretanja u samoj zemlji. U Italiju mogu ući državljani Italije, osobe koje dolaze u hitnim situacijama, zbog medicinskih ili profesionalnih razloga. Obavezna je 14-dnevna kućna izolacija.Oni koji dolaze iz poslovnih razloga mogu odložiti karanten, ukoliko napuste zemlju 72 sata od ulaska.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar