Uskrsni prijem kardinala Puljića na kojem nisu bili Čović i Dodik

Uskrsni prijem kardinala Puljića na kojem nisu bili Čović i Dodik

Vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić sa suradnicima upriličio je 22. travnja u Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu uskrsno primanje za predstavnike vjerskog, kulturnog, diplomatskog i društveno-političkog života u BiH.

Ovaj je tradicionalni događaj okupio uzvanike koji su uskrsne čestitke uputili kard. Puljiću, apostolskom nunciju u Bosni i Hercegovini nadbiskupu Luigiju Pezzutu te generalnom vikaru Vrhbosanske nadbiskupije mons. Luki Tunjiću te ostalim nazočnim svećenicima.

Uputivši riječi pozdrava i dobrodošlice, vrhbosanski nadbiskup je zahvalio na usmenim i pismenim te čestitkama u medijima. Tom je prigodom čestitao pravoslavcima Vaskrs koji se slavi za tjedan dana i židovskoj zajednici Pesah koji se proslavio prije nekoliko dana. Poželio je muslimanima blagoslovljen ramazanski post koji uskoro treba započeti.

„Na Kristovu Uskrsnuću se temelji naša vjera i nada. Zato želim ne samo nama vjernicima nego svim ljudima da svako vjerničko slavlje jača čovjeka u nadi, ali i osposobljava ga biti više čovjek, među ljudima ljudskiji. Ovo spominjem jer sam, kao sin ove zemlje, iskreno zabrinut nad tamnim oblacima beznađa koje pritišće mnoge ljude te ih vodi u očaj, sve dok ne dignu ruku na svoj vlastiti život. Posebno nas potresaju tragedije koje donosi zločin kada ljudi dignu ruku nad tuđim životima, uzurpirajući ono što Bogu pripada, gospodariti tuđim životima: ubojstvo, razbojništva, ubijanje nerođene djece, zlopuporaba djece. Kako ne biti zabrinut odlascima s naše lijepe i drage grude, ali ljudima je dodijalo ovo ’natezanje‘ u javno-političkom životu i nemaju šansu za doličan život”, rekao je kardinal kazavši i kako svi govore o vjerskim slobodama, a donose se zakoni koji ograničavaju pravo naučavanje Božje.

Istaknuo je i kako se u ovoj zemlji toliki izjašnjavaju vjernicima, a ta se vjera niječe na svakom koraku kršeći osnovne Božje zapovjedi te se uvuklo teškog nemorala, kriminala, korupcije.

“Svi želimo da dođe do procesa pomirenja i praštanja, ali bez istine i pravde nam nema povjerenja. Sve dok se svaki događaj ne nazove pravim imenom, da je zločin zločin, teško je vratiti povjerenje. Svi koji opravdavaju zločin, ili ga niječu, postaju sudionici zločina. Pravo na moje osobno dostojanstvo, slobode te ljudska i građanska prava – to se ne daje nego u društvo ugrađuje. Pravo na rad se ne daje, nego se stvaraju uvjeti da se ta prava ostvaruju. Pravo na privatno vlasništvo država ne daje nego poštuje i osigurava ostvarenje tih prava. Pravo na identitet vjerski, kulturni i nacionalni ne daju ni stranka ni država nego osiguravaju ostvarenja tih prava”, neke od poruka vrhbosanskog nadbiskupa.

Na kraju je naglasio kako ovu zemlju treba voljeti i izgrađivati kako bi se svi u njoj osjećali sigurnima i kod kuće te u tom duhu poželio da ovakva druženja stvaraju klimu da slavlje pređe u život. Na kraju svojeg obraćanja kardinal je poželio svima ugodno druženje i dobrodošlicu te potom nazočnima darovao uskrsne pisanice.

Čestitke su, preko izaslanstva, uputili reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. KavazovićaJakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH te predstavnici ostalih vjerskih institucija. Čestitanju su se pridružili i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović Željko Komšić te brojni predstavnici vlasti u BiH različitih razina, kao i predstavnici diplomacije, međunarodnih struktura, kulturnog života, znanstvenih i karitativnih ustanova.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar