Uskrsni turnir u tucanju šarenih jaja u Sarajevu

Uskrsni turnir u tucanju šarenih jaja u Sarajevu

Organizator turnira je Udruga za promociju i kulturne djelatnosti Libertas, a partneri projekta su klub SSH, udruženje Facultas za prosperitet mladih i Udruga organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo.

Istoga dana, u okviru turnira, s početkom u 20 sati, u klubu SSH bit će upriličen i blagdanski kulturno-umjetnički program, u kojem će nastupiti Pedagoško-glazbena grupa “Pravo lice”, koju čine prof. dr. Besim Spahić, dr. sc. Marijo Pejić, producent Adnan Kršlak, književnik Dino Porović, profesor gitare Enes Ibričević i profesorica Ivana Krstanović, te članovi Udruženja “Planet poezija”.

Grupa “Pravo lice” tom prigodom promovirat će skladbe sa svog albuma “Tvoje pjesme” te izvesti poznate domaće i inozemne pop-rock skladbe.

“Uz brojne tradicijske običaje, radost Uskrsa je i tucanje jaja koje dobija posebno mjesto u proslavi velikog kršćanskog blagdana jer je ono jedno od najstarijih uskrsnih običaja. Jaje se smatra univerzalnim simbolom života i plodnosti, pa se u nekim krajevima prema pucanju ljuske određivalo hoće li biti plodna godina. Turniri u tucanju jaja imaju brojne poklonike, pogotovo među najmlađima. Želja nam je da Turnir prati istinsko druženje. Cilj nam je očuvati i obogatiti tradiciju tucanja uskrsnih jaja, a poruka svega je da se trebamo što više okupljati oko manifestacija u lokalnoj zajednici i sudjelovati u tradicijskim običajima”, poručuje Ivana Krstanović, glasnogovornica Udruge Libertas.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar