USTAVNI SUD FBiH: Obustavljena imenovanja rukovodećih državnih službenika

USTAVNI SUD FBiH: Obustavljena imenovanja rukovodećih državnih službenika

Do daljnjeg nema imenovanja novih rukovodećih državnih službenika. Odlučio je ovo Ustavni sud Federacije BiH nakon razmatranja prijedloga potpredsjednika FBiH Milana Dunovića za donošenje privremene mjere vezano za Zakon o državnoj službi u FBiH. Ustavni sud je jučer donio rješenje o privremenoj mjeri obustavljanja nekoliko članova ovoga Zakona. Iz Ustavnog suda FBiH priopćili su kako se privremeno obustavlja primjena članova 11a. i 75b. Zakona o državnoj službi u FBiH  do konačne odluke o ustavnosti više članova ovoga Zakona.

Novi troškovi

Podsjetimo kako je Dunović u svibnju poslao na ocjenu ustavnosti spomenuti Zakon jer smatra kako je postojeći Zakon o državnoj službi u FBiH protuustavan. Naime, Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima FBiH, koji je usvojen krajem 2015., predviđa se da će državni službenici zatečeni u državnoj službi na mjestima rukovodećih državnih službenika nakon stupanja na snagu ovog zakona, biti raspoređeni na odgovarajuća radna mjesta u okviru organa državne službe u skladu sa pravilnicima iz člana 75c. stav 3. ovog zakona, a nastavljaju raditi na svojim dosadašnjim radnim mjestima i zadržavaju plaću i druga prava prema dosadašnjim rješenjima do imenovanja lica iz člana 11a. ovog zakona.

Ovo zakonsko rješenje u prošloj godini izazvalo je negodovanje javnosti koja je mišljenja kako se radi o potezu koji će ozakoniti politička zapošljavanja i dovesti do novih troškova.

 Stranačka upošljavanja

-Ovo govori dovoljno da zakon nije reformski što je tvrdila Vlada Federacije. Ne može zakon biti reformski ako se povećava broj zaposlenih u javnoj službi. I predstavnici EU-a su više puta rekli da se zaista ne radi o reformskom zakonu, kazao nam je Dunović nakon podnošenja apelacije. Naglasio je tada i kako se radi o protuustavnom zakonu jer oduzima pravo na rad nekome tko nije pripadnik određene političke opcije. Tajnici domova naroda i Vlade su rukovodeći državni službenici i zakon se primjenjuje i na njih, te će i oni biti predmet rasprave pred Ustavnim sudom FBiH.

DL

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar