Zašto se ženske košulje kopčaju na lijevu, a muške na desnu stranu?

Zašto se ženske košulje kopčaju na lijevu, a muške na desnu stranu?

Dobro je poznato da ženske košulje imaju gumbe na lijevoj, a muške na desnoj strani, no jeste li se ikada zapitali zbog čega je tako? Donosimo odgovor na ovu modnu dilemu

Pet najpopularnijih teorija kažu da se ženske košulje kopčaju na lijevu stranu zbog…

1. …dojenja
Većina ljudi su dešnjaci i žene su obično svoje bebe držale s lijevom rukom pa jedna teorija kaže da im je stavljanje gumba na lijevu stranu olakšavalo dojenja jer im je na taj način bilo lakše raskopčati košulju i dojiti sa slobodnom rukom.

“Smatra se da su gumbi, nakon što su se pripadnici visokih slojeva počeli odijevati sami, ostali na lijevoj strani kako bi pučanke mogle kopirati stil odijevanja bogatašica”

2. …jahanja
S obzirom na to da su žene u prošlosti jahale konja sjedeći postrance okrenute na desno, kopčanje košulje na lijevu stranu navodno je smanjivalo ulaženje zraka, odnosno puhanje kroz košulju.

3. …toga jer se žene iz visokih društvenih slojeva nisu same odijevale
Ovo je jedan od najčešće spominjanih razloga zašto se ženske košulje kopčaju na lijevu stranu. Naime, sluškinjama dešnjakinjama tako je bilo lakše zakopčati košulje i bluze svojih gospodarica kojima su pomagale da se odjenu. Ipak, postoje neke nejasnoće u vezi ove teorije jer su u 17. i 18. stoljeću i muškarce također odijevali sluge. Nadalje, gumbi su na ženskoj odjeći bili rijetki sve do 18. stoljeća, a isključivo na lijevu stranu počeli su se stavljati poslije 1860. godine.

4. …toga jer su pučanke željele kopirati stil odijevanja bogatašica
Nastavno na točku 3, smatra se da su gumbi, nakon što su se pripadnici visokih slojeva počeli odijevati sami, ostali na lijevoj strani kako bi pučanke mogle kopirati stil odijevanja bogatašica. U prošlosti gumbi su bili vrlo skupi.

5. …Napoleona
Postoji priča prema kojoj su žene ismijavale Napoleonovu pozu s rukom gurnutom u prorez prsluka (što je tada bio znak dostojanstva) i podrugljivo je oponašale zbog čega je francuski imperator naredio da se ženske košulje proizvode s kopčanjem na lijevu stranu, odnosno na suprotnu stranu od muških košulja kako mu se više ne bi mogle rugati.

pogled.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar