Usvojen prijedlog zakona: Manja stopa PDV-a za lijekove, kruh, mlijeko…

Usvojen prijedlog zakona: Manja stopa PDV-a za lijekove, kruh, mlijeko…

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojen je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV) koji su predložili zastupnici SDS-a.

Zakon je razmatran po hitnom postupku, a podržalo ga je 27 parlamentaraca, protiv nije glasao nitko, suzdržana su bila četiri parlamentaraca. Zastupnici SDS-a predložili su da se po sniženoj stopi PDV-a od 5 posto oporezuje promet dobara i usluga i uvoz dobara, i to lijekova, brašno, kruh dobiven od svih vrsta brašna, mlijeko i mliječni proizvodi, jestiva ulja, jestive masnoće životinjskog i biljnog porijekla, sol, šećer i homogenizarana dječja hrana.

S druge strane ovim zakonom predviđeno je da se po višoj stopi PDV-a od 22 posto oporezuju visokokvalitetna vina i alkoholna pića, visokokvalitetne cigarete i cigarilosi, luksuzni parfemi, odjeća i obuća od krzna, nakit i srodni proizvodi, satovi vrhunski električni ili optički aparati, luksuzna vozila, umjetnička djela, oružje itd.

Da bi usvojeni Prijedlog zakona stupio na snagu potrebno je da ga usvoji i Dom naroda PSBiH. SNSD-ov prijedlog da stopa PDV-a bude 10 posto je odbijen.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar