Tvrtko I. Kotromanić – prvi i najmoćniji bosanski kralj (1391.)

Tvrtko I. Kotromanić – prvi i najmoćniji bosanski kralj (1391.)

Prvi bosanski kralj Tvrtko I., pripadnik dinastije Kotromanića, umro je 10. ožujka 1391.

Po svojoj majci, Jeleni Šubić, bio je praunuk znamenitog hrvatskog bana Pavla Šubića. Po jednoj liniji potjecao je Tvrtko i od srpske dinastije Nemanjića, a bio je čak i potomak hrvatskog i ugarskog kralja Bele IV. iz dinastije Arpadovića. Dakle, podrijetlo prvog bosanskog kralja bilo je vrlo kompleksno, piše povijest.hr.

Tvrtko I. je rođen oko 1338., a već sa samo 15 godina postao je bosanski ban. Nakon što je smirio pobunu domaćeg plemstva te uredio odnose s hrvatsko-ugarskim kraljem Ludovikom I., Tvrtko je 1377. okrunjen za kralja. Tijekom vladavine uvelike je proširio teritorij svoje države, tako da je ona obuhvatila i mnoge krajeve koji danas pripadaju Republici Hrvatskoj (primjerice, gradove Split, Trogir i Šibenik te otoke  Brač, Hvar i Korčulu). Nazivao se kraljem Raške, Bosne, Dalmacije, Hrvatske, Primorja itd.

Za vrijeme Tvrtkove vladavine ostvarena je politička stabilnost te značajan kulturni i duhovni napredak, što ga je učinilo najjačim vladarom u povijesti srednjovjekovne Bosne.

Umro je u dobi od oko 53 godine 1391. u utvrdi Bobovac, a naslijedio ga je polubrat Stjepan Dabiša.

Izvor: Ž.I., Katolički tjednik

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing