Uvozno voće i povrće preplavilo BiH, a država ne štiti domaću proizvodnju

Uvozno voće i povrće preplavilo BiH, a država ne štiti domaću proizvodnju

Kineski bijeli luk, kupus iz Makedonije, kruške iz Italije i drugo voće i povrće iz uvoza preplavili su tržište BiH. O svemu tome najbolje svjedoče podaci da je u prvih pet mjeseci ove godine uvezeno oko 132,5 milijuna kilograma raznog voća i povrća, što je za oko 13 milijuna više nego prošle godine u istom razdoblju.

Podaci Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH pokazuju da je za prvih pet mjeseci ove godine na voće i povrće iz uvoza otišlo 133,4 milijuna maraka, a u istom razdoblju prošle godine 123,3 milijuna KM, odnosno 10 milijuna KM više, pišu Nezavisne novine.

“Na tržište BiH za prvih pet mjeseci ove godine stiglo je 52,8 milijuna kilograma stranog povrća, za što je izdvojeno 43,59 milijuna maraka”, kazali su iz UNO. Za razliku od uvoza, izvoz voća i povrća iz BiH zabilježio je pad, pa je tako u prvih pet mjeseci ove godine iz BiH izvezeno voće i povrće u vrijednosti od 47,78 milijuna maraka, što je oko 12 milijuna maraka manje u odnosu na prvih pet mjeseci prošle godine.

Dragoje Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, ističe da su domaći proizvođači lani proizveli jako malo jabuka i krušaka, jer je godina bila loša. “Unazad dvije godine imali smo štetu od mraza, tako da nismo mogli proizvesti dovoljne količine voća i nije čudno da se moralo uvoziti”, kazao je Dojčinović. Prema njegovim riječima, što se tiče povrća svake godine u ovom razdoblju se uvozi više. “Mi u ovom ranom razdoblju nemamo dovoljno plasteničke proizvodnje pa moramo uvoziti, jer mi naše povrće imamo tek polovinom lipnja”, dodao je Dojčinović.

Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtlara u RS, kaže da su domaći proizvođači lani smanjili proizvodnju zbog 2016. godine, kada im je propalo mnogo proizvoda koje nisu uspjeli prodati. “Prije dvije godine smo otišli u debeli minus, zbog čega je lani zasijano oko 40 posto manje površina. Zbog toga danas na domaćem tržištu gotovo nema domaćeg krompira i luka, zbog čega je, pretpostavljam, povećan uvoz”, kazao je Mastalo.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kaže da ne čudi da je uvoz povećan. “To se najviše događa zbog klimatskih promjena koje smo imali u ožujku, kada je došlo do naglog zahlađenja. Došlo je do produžetka vegetacije, tako da su proizvođači rasade imali velike probleme da je očuvaju”, kazao je Marinković.

Prema njegovim riječima, prošle godine u ovom razdoblju već su domaći proizvođači imali proizvod na tržištu. “Ali ove godine to će da kasni najmanje 20 dana”, dodaje Marinković i ističe da je sigurno uvoz povećan u posljednjih mjesec.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar