Uzdol; 25 godina zločina bez kazne

Uzdol; 25 godina zločina bez kazne

Na Uzdolu je obilježena još jedna tužna obljetnica. I danas su se okupili članovi obitelji, prijatelji, branitelji, ali i političari koji su svojom prisutnošću željeli odati počast nevinim žrtvama.

Uzdol je prije 25 godina osvanuo u krvi i plamenu. Činilo se kao da je to sudnji dan. Pucnjava, krv, plamen, i jauci su odjekivali  uzdolskom suznom dolinom.  I kada je tišina na Uzdolu kao da se u daljini čuju zapomaganja djece, majki i staraca. Vrijeme prolazi, a ta teška sjećanja nikada ne prolaze. Moli se Boga za snagu oprosta i pogleda u budućnost.

Današnje obilježavanje obljetnice započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Memorijalnom centru. Vijence su položili i svijeće upalili članovi obitelji, udruge proistekle iz Domovinskog rata, općine Prozor-Rama, Vojske BiH, političkih stranka, izaslanstvo predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, izaslanstvo 4. gardijske brigade HV-a iz Splita i udruga proisteklih iz Domovinskog rata iz RH.

Misu u 11 sati predvodio je vojni ordinarij u BiH msgr. dr. Tom Vukšić. Biskup Vukšić je u svojoj propovijedi kazao:

I nakon još jedne obljetnice postavljaju se ista pitanja. Dokle će ove nevine žrtve čekati na malo pravde? Hoće li nalogodavci i izravni izvršitelji ostati nekažnjeni?

Zato je s pravom veliko pitanje zašto četvrt stoljeća od pokolja na Uzdolu, kada se htjelo zamaknuti cijelo jedno selo, počinitelji nisu procesuirani. Možebitni odgovori proizvode gorčinu onih koji su pronalazili svoje najmilije zaklane u kućama i štalama. Zašto uzdoljani tek danas daju iskaze na suđenju Enveru Buzi, dok njegovi nadređeni slobodno hodaju, premda je to trebalo biti okončano odavno.

Međutim, tračak nada u srcima Uzdoljana budi graja tridesetak djece u osnovnim školama, od 350 župljana. Nije to ni blizu brojci prije pokolja na Uzdolu, no budi nadu, kao u onoj biblijskoj – da će isklijati mladica iz Jišajeva panja.

Bez procesuiranja zločina i zločinaca, i pomoći viših razina vlasti budućnosti za Uzdol nema. Nakon fizičkog smaknuća, ono što bi moglo dokrajčiti Uzdol je ekonomsko smaknuće. Samo općina Prozor-Rama vodi brigu o Uzdolu. Kako  županija vodi računa o Uzdolu i njegovim žrtvama pokazala je podjela lovišta.  Jer za Uzdol odavno više razine nije briga, a predstavnici vlasti ovdje dođu jednom godišnje – da se uslikaju.

FOTOALBUM:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1928179027218970&type=1&l=a2f8f21588

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar