Valentina Šimunović iz Frame Gračac pobjedila na natječaju za logo Frame Bosne i Hercegovine

Valentina Šimunović iz Frame Gračac pobjedila na natječaju za logo Frame Bosne i Hercegovine

Početkom petog mjeseca se održava Drugi nacionalni susret Frame Bosne i Hercegovine, i za taj susret izašao je natječaj za logo susreta. Na tom natječaju pobijedila je Valentina Šimunović iz Frame Gračac.

Donosimo logo koji je izradila Valentina i opis kojeg je pripremila.

Geslo Drugog nacionalnog susreta Frame BiH od 3. do 5. svibnja 2019. godine u Vitezu uzeto je iz osmog retka prvog poglavlja Djela apostolskih: „Bit ćete mi svjedoci“.

Ideja za ovaj logo nastala je iz činjenica da je to nacionalni susret Franjevačke mladeži Bosne i Hercegovine s geslom „Bit ćete mi svjedoci“. Zato ovaj logo ujedinjuje sve te komponente u stiliziranom križu svetog Damjana.

Središnje mjesto zauzima križ svetog Damjana pred kojim se naš serafski otac sveti Franjo molio i s kojeg mu je na početku njegova obraćenja 1206. godine Raspeti progovorio: „Franjo, idi, popravi moju kuću koja se, kako vidiš, sve više ruši!“ Od tada započinje Franjino svjedočenje za Isusa, do mjere da je jedini u povijesti nazvan Drugim Kristom, što i nas obvezuje jer je to poslanje koje daje Krist preko svetog Franje.

Smeđa boja franjevačkog habita u podnožju Damjanova križa simbolizira čvrstu,na dvije noge,ukorijenjenu franjevačku prisutnost u Bosni i Hercegovini kao sedamstoljetno svjedočanstvo za Krista i svetog Franju. To polje simbolizira i franjevce kao temelj i čuvare vjere, kulture i državnosti naše zemlje još od Bosanskog kraljevstva u srednjem vijeku.

Franjevački pojas koji ide kroz središte smeđega polja uključuje cijelu franjevačku obitelj u Bosni i Hercegovini.Taj  pojas naime nije karakterističan samo za Prvi franjevački red i sestre klarise kao Drugi franjevački red, nego i članove Trećega franjevačkog reda čiji su dio i framaši. Pojas su desetljećima nosili i trećoredci preko svoje svakodnevne odjeće.

Crveno polje posvećeno je onima koji su kroz burnu povijest naše zemlje prolili svoju krv i dali život svjedočeći da su Kristovi.Ovo je polje odvojeno od drugih jer su ovozemaljskom smrću životi brojnih svjedoka otrgnuti iz franjevačke obitelji.

Budući da je ovo nacionalni susret Frame Bosne i Hercegovine, žuto i plavo polje na vrhu Damjanova križa simboliziraju boje službene zastave Bosne i Hercegovine, koja gore spomenutim simbolima zahvaljuje svoje postojanje.

Franjevački pojas koji izlazi iz Damjanova križa ima dvojaku simboliku: kao silueta prikazuje granice Bosne i Hercegovine te čini simbol srcakojim grli našu zemlju, sve ljude i sve Božje stvorove. Srce je simbol ljubavi potrebne za postajanje svjedocima Krista i svetog Franje.

Čvorovi na franjevačkom pojasu unutar smeđega polja simboliziraju ne samo zavjete poslušnosti, siromaštva i čistoće nego i tri božanske kreposti vjeru, nadu i ljubav što je također potrebno istinskim svjedocima. Tri čvora unutar Damjanova križa s devet čvorova koliko ih je na produženom pojasu, upravo koliko je i zvijezda na zastavi Bosne i Hercegovine zajedno daju broj dvanaest te simboliziraju dvanaest zvijezda na kruni Blažene Djevice Marije, kojoj se katolici u našoj zemlji najviše utječu.

Posljednji element, bijeli upisani križ unutar Damjanova križana dopuna je prvoga. Bijela boja simbol je uskrsa i tako simbolika ovoga loga koja započinje s Raspetim sada se nastavlja s Uskrslim koji prodire na četiri strane tekroz rascjep oko crvenoga polja, kao simbol prodornosti i snage Uskrsloga koji daje nadu za prošle, sadašnje i buduće Kristove i franjevačke svjedoke u Bosni i Hercegovini. Bijela boja spaja sva polja i grli sva Božja stvorenja. Ona izlazi iz Damjanova križa i proteže se na cijelu Bosnu i Hercegovinu i daje joj nadu. A budući da pojasom nisu zatvorene granice, širi se na cijeli svijet.

Valentina Šimunović, Frama Gračac

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar