Varga iz afere SMS: ‘Za Karamarka sam pisao program HDZ-a, a Brkiću pomogao da ne ostane bez diplome’

Varga iz afere SMS: ‘Za Karamarka sam pisao program HDZ-a, a Brkiću pomogao da ne ostane bez diplome’

Varga tvrdi da je istraživao profesore koji su odlučivali o Brkićevu slučaju plagiranja diplomskog rada

Jutarnji list u broju od ponedjeljka objavio je dijelove istražnog iskaza uhićenog informatičara Franje Varge koji se od uhićenja u aferi SMS nalazi u istražnom zatvoru, a u kojem osim o svom odnosu sa Zdravkom Mamićem govori i o suradnji s bivšem predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom, zamjenikom Milijanom Brkićem, ali i nekadašnjim vlasnikom Argokora Ivicom Todorićem.

U iskazu istražiteljima koji su ga ispitivali zbog sumnje da je izradom lažnih SMS-ova u slučaju Mamić odgovoran za sprječavanje dokazivanja Varga je, među ostalim, kazao da je suradnik FBI, ali i Karamarkov čovjek od povjerenja. Za Karamarka je, navodno, “pisao dio programa HDZ-a”, “vodio neke istrage vezene za članove HDZ-a”, a dao mu je i “dokaze” da je HDZ zbog APISA na izborima “zakinut za nekoliko mandata”.

Varga tvrdi da je pomogao da Brkiću ne uzmu diplomu

Zamjeniku predsjednika HDZ-a Milijanu Brkiću Varga je, kako je kazao, istraživao “jednu njemu blisku osobu”, a kazao je i da mu je pomgao “da mu ne oduzmu diplomu” istraživši profesore koji su odlučivali o Brkićevu slučaju plagiranja diplomskog rada i na e-mail im poslao “rezultate te istrage”.

Kazao je i da ga je savjetnik predsjednice Republike Vlado Galić tražio da pomogne Brkiću oko diplome, ali i da je preko servera prijetio bivšoj predsjednici Povjerenstva za odlulivanje o sukobu interesa Daliju Orešković kako bi tijelo kojem je bila na čelu odlučila protiv Karamarka.

Varga je kazao da je novac koji je dobio od Mamića u aferi SMS utrošio na kuću, alii da ga je Todorić sma angažirao, dok je on lagao da je napravio naručeno, a zapravo je cijelo vrijeme igrao kompjuterske igrice.

Veza sa Zagrebom – Blaž Curić

Brkićeva kuma, koji je također u istražnom zatvoru jer je Vargi dojavio da je pod mjerana, Blaža Curića, opisao je kao čovjeka za vezu sa Zagrebom.

Bivšega policijskog informatičara Vargu sumnjiči se da je u postupku koji se vodio protiv bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića, njegova brata Zorana Mamića, bivšega Dinamova direktora Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara na osječkome Županijskom sudu izradio lažnu SMS prepisku između bivšega glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednog suca koji je u tom predmetu bio član sudskoga vijeća, a po kojoj je Cvitan prije objave prvostupanjske presude pritiskom na suca tražio da donese osuđujuću presudu.

Osim toga tužiteljstvo tvrdi da je Varga, prije izrade pisanog otpravka osuđujuće presude, protiv koje se može podnijeti žalba Vrhovnom sudu, izradio novu lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju na suce Vrhovnog suda koji bi odlučivali o žalbi okrivljenika kako bi je predao Zdravku Mamiću s namjerom da je on iskoristi u žalbenom postupku.

Zbog sumnje da je Vargi dojavio da je pod istražnim mjerama i da mu se sprema uhićenje, u istražnom je zatvoru i Blaž Curić, vozač potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića te kum zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića.

(izvor: Hina)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar