Vatreni pali na otvaranju Lige nacija

Vatreni pali na otvaranju Lige nacija

Hrvatska je odigrala solidnu, kompetitivnu utakmicu, izgubila je, ali sad treba uložiti sve snage da se dobije Poljska. Portugal je zasluženo slavio, bio je opasniji i bliži većoj pobjedi nego Vatreni bodu, iako bilo je šansi i za to…

Posljednje nisu zabili Kramarić u sudačkoj nadoknadi na drugoj vratnici i potom Matanović. Hrvatska je stisnula u finišu, ali do poravnanja nije stigla (2:1). I po igri i rezultatu to je najbolji start u Ligi nacija. Zlatko Dalić predstavio je formaciju 5-4-1 u kojoj je bilo neurednosti, što je i logično za prvi put, ali vidjelo se da ima potencijala, pišu Sportske.jutarnji.hr

Početno taktiziranje prekinula je akcija Portugala u šestoj minuti zaključena šutom Brune Fernandesa i obranom Livakovića. Samo minutu kasnije zaspala je hrvatska obrana, Bruno Fernandes našao je pred golom desnog braniča Dioga Dalota, kojeg Sosa nije stigao zaustaviti pa je uslijedio udarac kroz noge Livakovića za 1:0.

image

Diogo Dalot slavi pogodak/PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

Hrvatska je prvu prijetnju priredila u 14. minuti, domaći navijači na tribini hvatali su se za glavu, ali šut Modrića s ruba kaznenog prostora završio je u vanjskom dijelu mreže. Nedugo potom i Gvardiol je iz daljine okušao udarac.

Vatreni su imali posjed 60 posto, no teško su nalazili prolaz do vrata suparnika

Cristiano Ronaldo bio je blizu gola u 22. minuti, Leao mu je ostavio loptu petom, ali Livaković je zaustavio i taj šut svojom poznatom špagom.

Dugo se držala lopta, napadi su često maratonski trajali s brojim dodavanjima jer obje su ekipe jake u posjedu.Kad je netko “zasjeo” na loptu nije je dao. Hrvatska je do šanse došla u 26. minuti, Kramarić se oslobodio lažnjakom, ali šut nije bio dobar. U 31. minuti puno bolji udarac devetka Vatrenih, domaći je vratar obranio.

Cristiano Ronaldo euforično je proslavio pogodak za 2:0 u 34. minuti, na centaršut Nuna Mendesa. Pobjegao je Pongračiću i matirao Livakovića. U završnici prvog poluvremena je Vitinha pobjegao u kontru i pogodio gredu, a to se dogodilo kod rezultata 2:1 jer Dalot je bio strijelac i na drugoj strani. Kramarić je odigrao u sredinu, Sosa na drugoj vratnici pucao, a branič petom matirao Dioga Costu.

imageCristiano Ronaldo/PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

S tako smušenom i poroznom obranom nije moguće igrati ozbiljan nogomet. Portugalci su bili konkretniji i opasniji u završnici, ali činili su to na najjednostavnije načine jer Pongračić i Sosa ponovno su pokazali slabosti koje imaju, a nisu bili jedini koji su griješili u defenzivi. Suparnici su im bježali dok bi oni “zadrijemali” na trenutak. Lako je to svesti pod činjenicu da nakon dugo vremena Hrvatska igra s trojicom stopera (5-4-1), no radi se o pogreškama koje se ne smiju događati u niti jednoj formaciji.

Terenski naši nisu stajali loše, napravili su dovoljno akcija, ali nisu ih na pravi način izveli do kraja, osim autogola Dalota

Vidjelo se da Baturina tek treba pohvatati konce, kao i svi pomalo u tom sustavu igre. Već u 61. minuti izbornik ga je zamijenio i dao prigodu debitantu Igoru Matanoviću koji je dobro reagirao i fino se predstavio. Imao je jedan šut tik kraj gola, i još tri, od toga je vratar jedan obranio. Nova formacija pokazala je i pluseve, jedan je što na taj način Hrvatska više dobiva od Joška Gvardiola u ofenzivnoj igri.

Već na poluvremenu Zlatko Dalić je ostavio vani Pongračića i poslao na teren ĆaletaCara. Gvardiolov pokušaj glavom otvorio je zbivanja u nastavku, no nije bio težak posao za Dioga Costu. Domaći izbornik Roberto Martinez odgovorio je Daliću tako što je i on promijenio u drugom poluvremenu formaciju na trojicu stopera. Bila je to zanimljiva taktička igra…

image

Martin Baturina/DAMIR KRAJAC Cropix

Portugalci su taj dio odigrali bolje, Ronaldo je još jednom zaprijetio…

Domaćini su cijelu utakmicu kvalitetnije napadali prazan prostor kad bi imali napadačke akcije, tražili bi loptu iza leđa, što im je kao nešto bržima bilo i lakše. Hrvatska se povremeno previše poigravala s loptom pred svojim vratima, nije imala pravi odgovor na presing pa se Livaković dobro naigrao jer u njemu su tražili “luku spasa”. Usto je imao i nekoliko fantastičnih obrana.

Mogla je Hrvatska u nekim situacijama više napraviti kao od bijega Pašalića koji nije dobro izveden do kraja, iako se nadao da će sudac Meler sankcionirati igranje rukom igrača u klizećem startu. Debitirao je i Petar Sučić umjesto Modrića od 77. minute, a na desnog bočnog je, valjda prvi put u karijeri, ušao Ivan Perišić, s kapetanskom vrpcom

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar