• Vatrogasci, sretan vam vaš dan uz jedno veliko “HVALA”!
  • Vatrogasci, sretan vam vaš dan uz jedno veliko “HVALA”!
  • Vatrogasci, sretan vam vaš dan uz jedno veliko “HVALA”!
  • Vatrogasci, sretan vam vaš dan uz jedno veliko “HVALA”!

Vatrogasci, sretan vam vaš dan uz jedno veliko “HVALA”!

Danas, na dan svetog Florijana – zaštitnika vatrogasaca, u svijetu se obilježava Međunarodni dan vatrogasaca, istinskih heroja koji se često izlažu raznim rizicima kako bi spasili ljudske živote, imovinu i prirodu.

Danas je jedinstvena prilika da svim vatrogascima, članovima Dobrovoljnog vatrogasnog društva Rama, čestitamo njihov dan i kažemo jedno veliko hvala.

Sjetimo se samo nedavnih požara  i požrtvovne borbe ovih heroja da spase naše šume i našu prirodu, našu imovinu. Vatrogasci DVD Rama  su u travnju imali dnevno desetke intervencija, gaseći šume, niska raslinja i travu koje je zapalila bahatost neodgovornih sugrađana.

I u doba pandemije koronavirusa njihova profesija “nije stala”, sudjelovali su i sudjeluju u dezinfekciji ulica i objekata, učinivši sve da naši životi u doba korone budu sigurniji.

Posao vatrogasaca opasan je i zahtjevan, ali nadasve human i požrtvovan, što su naši vatrogasci pokazali i na terenu u brojnim intervencijama, ne samo ugroze od požara, nego i u ostalim situacijama kada su ugroženi ljudski životi, imovina i okoliš, kazao nam je Duje Nevistić, predsjednik DVD Rama.

– Svim vatrogascima, a posebno svojim kolegama članovima DVD Rama, čestitam njihov dan, koji vatrogasci i danas obilježavaju radno i izražavam zahvalnost na profesionalnom i požrtvovnom obnašanju ove zahtjevne i odgovorne profesije, te im želim puno uspjeha u daljnjem radu, kazao je Nevistić.

Vatrogascima DVD Rama čestitku  za njihov dan uputio je i dr. Jozo Ivančević, načelnik Općine Prozor-Rama.

Čestitam vatrogascima njihov dan i zahvaljujem na dosadašnjoj uspješnoj suradnji. Svoju vrijednost vatrogasci su pokazali i velikom požrtvovnošću tijekom travanjskih intervencija na brojnim požarištima u našoj općini, kazao je dr. Ivančević, istaknuvši kako će i dalje Općina nastaviti raditi na poboljšanju uvjeta rada i u nabavci potrebne opreme Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Rama.

Vatrogascima čestitamo njihov dan uz želju da ih sv. Florijan  čuva, prati i vodi u ovom odgovornom, zahtjevnom i nadasve humanom poslu!

Sveti Florijan

Sveti Florijan kršćanski je svetac i mučenik. Slavi se kao svetac zaštitnik Poljske, Linza i vatrogasaca te kao suzaštitnik Zagrebačke nadbiskupije.

Kao mladić pridružuje se rimskoj vojsci u kojoj zahvaljujući teškom radu i odlučnosti napreduje do mjesta časnika.

U pogansko svetište za Dioklecijanova progonstva priveli su svetog Florijana, veterana rimske vojske i visokog državnog činovnika u gradu Cetiumu. Doveden je da pred svima prinese žrtvu poganskim bogovima. Okrivljen je što je bio kršćanin i što je u Lauriacumu posjećivao kršćane i bodrio ih na ustrajnost u progonstvima.

Pozvan je da se i sam odrekne svoga kršćanskog uvjerenja. Florijan o tome nije htio ni čuti a kamoli se odreći vjere.

Stoga je stavljen na muke, pretučen i osuđen na smrt spaljivanjem.

Stojeći na lomači, Florijan navodno potiče rimske vojnike da zapale vatru, govoreći im “ako je zapalite, na plamenim jezicima ću vam pobjeći u nebo”. Uplašen njegovim riječima, umjesto da ga spali, carev pomoćnik Aquilinus naređuje da se Florijanu stavi kamen oko vrata i baca ga u rijeku Enns.

Bilo je to 4. svibnja 304. godine. Tijelo mu je kasnije pronađeno, a pokopala ga je pobožna žena po imenu Valerija.

Mučenikovo je tijelo pokopano nedaleko od Lauriacuma a nad grobom mu nastade slavna opatija St. Florijan.

Štovanje sv. Florijana rašireno je po Austriji, Bavarskoj a i po našim krajevima.

Narod zaziva njegovu zaštitu protiv požara i poplava, a kao svog zaštitnika štuju ga i vatrogasci.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar