VEĆ JE PUKLO: Dvojka iz Osmorke navodno napušta vlast zbog Dodika

VEĆ JE PUKLO: Dvojka iz Osmorke navodno napušta vlast zbog Dodika

Narodni evropski savez (NES) i Stranka za BiH uputili su zajedničko priopćenje za javnost u kojem su, između ostalog, komentirali formiranje Vijeća ministara BiH nakon što su”pratili i razmatrali niz odluka koje je inicirao Milorad Dodik” kao i njegove izjave i najave kojima ”negira nadležnosti države Bosne i Hercegovine i postojanje Ustavnog suda BiH”. Stranke su objavile kako je ”država važnija od par ministarskih fotelja” te da je Dodik ”sam sebe eliminirao iz procesa formiranja vlasti”.

Bošnjak po Dodikovoj mjeri

Navode kako je neprihvatljivo da Dodik namjerava u Vijeće ministara BiH imenovati Denisa Šulića, ”Bošnjaka po Dodikovoj mjeri” čime bi, prema njihovoj ocjeni, usprkos zakonskim odredbama koje bi to trebale onemogućiti, Dodik ipak dobio nadmoć odlučivanja u Vijeću ministara BiH. Kako je objavljeno na službenom profilu NES-a, Nermin Ogrešević, predsjednik ove stranke ”jasno poručuje da oni neće biti dio vlasti u kojoj Dodik i prije formiranja Vijeća ministara BiH krši Sporazum o smjernicama, načelima i ciljevima u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti koji je potpisao sa Nerminom Nikšićem u ime ‘osmorke’, te s Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a BiH”.

”Mi osuđujemo odluku većine u Narodnoj skupštini entiteta Republika Srpska (NSRS), a kojom dirigira Milorad Dodik, da usvoji neustavni zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti, a koji je pri ranijem pokušaju stupanja na snagu, Ustavni sud Bosne i Hercegovine u rujnu prošle godine stavio van snage. osobno smatram da je na ovaj način, a i s Dodikovom izjavom da ‘državna imovina pripada entitetima’, predsjednik SNSD-a sam sebe eliminirao iz daljeg učešća u procesu formiranju državne vlasti. Mi smatramo da nema daljih pregovora s onima čija retorika i ponašanje predstavljaju direktan udar na državu i institucije Bosne i Hercegovine, naše jedine domovine. Podsjetit ću da smo Sporazum potpisali isključivo u skladu s odredbama Ustava i zakonima BiH i mi od svih potpisnika tog dokumenta očekujemo da se tako i ponašaju ukoliko žele biti naši partneri u vlasti”, navedeno je.

Hitno zauzimanje stava

Između ostalog, navodi se kako je državna imovina jeste bitan faktor opstanka države jer je to osnovno sredstvo za vršenje javne državne vlasti. ”Smatramo da je ovo upravo taj trenutak kada ‘osmorka’, a zašto ćemo se i zalagati, mora zaustaviti pregovore s Dodikom o daljem formiranju vlasti sve dok se ne zaustave udari na državu”, navodi se i dodaje kako je ”još jednim pokušajem otimanja državne imovine, Dodik pokazao i dokazao da je za njega Sporazum ‘mrtvo slovo na papiru”’.

”U ovakvim okolnostima, mi ne smijemo i ne možemo biti ‘slijepi i gluhi’ na te činjenice i ne možemo preći preko toga kao da se ništa ne dešava. Poznato je da su Dodik i SNSD i u protekle četiri godine kada su bili u koaliciji s SDA inicirao u NSRS donošenje neustavnih zakona i odluka koje su redom ‘padale’ pred Ustavnim sudom BiH i da to nažalost nije bio razlog za SDA da prekine tu koaliciju i da se ta koalicija održala do kraja mandatnog perioda 2018.-2022. godine, što je SNSD-u samo ojačalo startnu poziciju na proteklim izborima”, priopćeno je.

Dodaje se i kako ”međunarodna zajednica, odnosno OHR, kao ni države svjedoci Daytonskog mirovnog sporazuma nisu adekvatno reagirali na Dodikove udare na državu”. Stranke ”osmorke” pozvane su na ”hitno zauzimanje stava o ovom pitanju”.

Radije u opoziciju

”Mi smo odlučni da radije budemo u opoziciji, nego da šutke participiramo u vlasti čiji jedan od aktera već u startu najavljuje da će se boriti za to da državne ovlasti pređu na entitete. Bez obzira na to što je Ustavni sud BiH i do sada ovakve i slične Dodikove poteze proglašavao neustavnima, mi ne želimo po cijenu bilo čega biti nijemi promatrači događaja koji se tiču onog što je u našim programima najsvetije, a to je država Bosna i Hercegovina. Naše dalje učešće u pregovorima oko formiranja vlasti zavisit će o odnosu ‘osmorke’ prema ponašanju Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a, kao i o njegovom odnosu na potpisani Sporazum”, poručio je predsjednik NESBiH, Nermin Ogrešević.

Neustavne aktivnosti

U priopćenju je svoj stav iznio i Jasmin Emrić, zastupnik Narodnog evropskog saveza u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

”Apsolutno je neprihvatljivo da Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a kao potpisnik Sporazuma s ‘osmorkom’ smatra da se može ponašati bahato i ponavljati neustavne aktivnosti, da nastavlja s pokušajima prisvajanja državnih nadležnosti, da negira državne institucije, a da pri tome očekuje da to ne može utjecati na odnose s onima s kojima se obvezao da će biti dio vlasti na državnoj razini i koja će djelovati isključivo u skladu s Ustavom BiH i zakonima naše države. Za nas u NES-u nema kompromisa ni sa kim kada je u pitanju država Bosna i Hercegovina i njena imovina i kada su u pitanju državne nadležnosti. Kao jedan od zastupnika u Zastupničkom domu uvijek će mi biti prioritet interes države Bosne i Hercegovine i njenih institucija, i to mora biti jasno svima onima koji žele da surađujemo i gradimo političko partnerstvo radi poboljšanja i unapređenja života svih građana u Bosni i Hercegovini. Nikakva pozicija i vlast ne može imati prednost u odnosu na interese države Bosne i Hercegovine”, naveo je Emrić.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing