Veganska akcija u BiH

Veganska akcija u BiH

U 16 bh. gradova osvanula je veganska kampanja “Anonimna majka” koja želi za, kako navode inicijatori, novogodišnje praznike osvijestiti građane o boli majke svinje. “Želim da smo i naredni Božić zajedno”, glasi poruka malog praščića mami na bilboardima u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Istočnom Sarajevu, Tuzli, Prijedoru, Gradišci, Doboju, Bijeljini, Tomislavgradu, Posušju, Čapljini, Kupresu, Jablanici, Grudama i Livnu. – piše Hercegovina.info.

Kurbani za svakodnevnicu, svinje za Božić

Početkom srpnja ova udruga napravila je prvu kampanju “Anonimne majke” kojom su htjeli podići svijest o ubijanju životinja (ovnova) netom pred muslimanski blagdan Kurban Bajram, no u svojim najavama, kao i plakatima diljem Bosne i Hercegovine izostavili su spomenuti blagdan pa su na svojm službenim stranicama htjeli objasniti kako se u našem društvu kurban kolje u svakoj prilici za bilo koji praznik, rođendan, položen ispit, itd.

Uz svo razumijevanje bespotrebne mesne žderačine na koju udruga upozorava, činjenica je da klanje kurbana (ovna, ovce, janjeta) simbolizira najveći muslimanski blagdan Kurban Bajrama, dok će teško ikome prva asocijacija na to biti uzbuđeni student geografije kako slavi položeni ispit iz klimatografije.

Prva veganska udruga u BiH koja je registrirana 2016. godine ipak se osokolila nazvati stvari pravim imenom prvog idućeg masovnijeg blagdana, koji je ‘igrom slučaja’ – Božić. Nakon bajramske kampanje, uslijedilo je i javno ispričavanje muslimanskim vjernicima iza toga. U udruzi kao da nisu računali da će muslimani shvatiti 10 dana pred Bajram što simbolizira malo janje u naručju svog “tate” pa su onda citirali Kura’an te dokazivali da nisu imali loše namjere i docirali muslimanima da je Bogu ipak mila i druga žrtva, ne nužno životinjska.

Građanska hrabrost pokazana na Božiću

Na 25 lokacija diljem Bosne i Hercegovine 13. prosinca osvanula je kampanja u kojoj se katolike i pravoslavce osvještava o konzumaciji životinjske prehrane. Otprilike isto dana kao i pred Bajram, ova akcija će zauzeti središnji dio Božića, kako onog po gregorijanskom, tako i onom po julijanskom kalendaru.

Udruga je napravila, mali korak za čovječanstvo, ali velik za njih – ovaj put su jasno poručili kako se radi o Božiću te da bi bilo dobro da što više praščića sa svojim “mamama” dočeka i Božić 2022. Ono što je zanimljivo jest puni naziv kampanje koji, prema njihovoj službenoj stranici, glasi “Novogodišnji praznici i bol anonimne majke svinje”. Upakiranost i politička korektnost s interneta na ulicama brojnih gradova izgleda “Želim da smo i naredni Božić zajedno”.

Veganstvo ima vjeru, ali izgleda nema multikonfesionalnost

Među 16 gradova u kojima udruga želi posve legitimno izraziti svoje stavove te doprijeti do onih koji se nećkaju bi li gricnuli janjetinu ili dobar kulen, može se primijetiti da su gradovi s muslimanskom apsolutnom ili relativnom većinom u manjini. Među takve spadaju od nabrojanih samo Tuzla i Sarajevo, dok su ostali gradovi koji će biti veganski iskušani, gradovi s apsolutnom ili relativnom većinom katolika i pravoslavaca poput Banja Luke, Mostara, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Gradiške, Doboja, Bijeljine, Tomislavgrada, Posušja, Čapljine, Kupresa, Gruda i Livna, dok lokacija u Jablanici vrlo vjerojatno služi kao frekventno magistralno mjesto.

Pravoslavac iz Zenice ili katolik iz Bihaća neće moći osjetiti veganski izazov s bilboarda, kao što to ni u srpnju nisu mogli muslimani Prijedora ili Tomislavgrada za vrijeme bajramske kampanje.

Božićne poruke emotivne, bajramske službene i rezervirane

Uspoređujući objave na službenoj stranici udruge, ukoliko niste ni početni poznavatelj monoteističkih vjera kao i njihovih elementarnih običaja, teško ćete shvatiti da se bajramska kampanja odnosi na taj blagdan. U kampanji “Ne želim da moja beba ide na ražanj” ne može se pročitati niti jedna riječ koja označava Bajram, njezinu izvedenicu ili barem nježnu suptilnost, iako je, naravno, svima bilo sve jasno što je i činilo genijalnost same kampanje koja prestaje biti genijalna kad su autori osjećali potrebu ispričavati se.

Četiri mjeseca nakon prve kampanje, ni kriv ni dužan, Božić je odlično poslužio sarajevskoj udruzi da testira potpune građanske slobode računajući da će se u glavnom gradu sigurno teže naći neka budala kojoj smeta ukazivanje na prekomjerno i bespotrebno ubijanje/jedenje životinja za Božić negoli istih takvih budala za Bajram koji bi im mogli prijetiti/tužakati/vrijeđati. Viva, navedena veganska udruga, ovog Božića iskazala je i nježniju svoju stranu budući da su istu izostavili za ljetni, njima poznatiji, blagdan te s posebnom empatijom naglasila božićnu mesožderačku trpezu gdje sve nas pitaju je li moguće blagdan provesti bez mesa, ali i još direktnije se pitaju ide li božićni duh uz ubijanje i mučenje? Pritom su dali savjet svim katolicima i pravoslavcima da je mnogo prikladnije uz pšenicu i svijeće imati gozbu bez životinja.

Jedino gore od vjerske diferencijacije i aktivističke kalkulacije bilo bi ispričavanje udruge i nakon Božića

Kampanje navedene udruge, kako bajramske tako i božićne, u okvirima ciljeva udruge su stvarno originalne, kreativne, za učmali dominantni marketinški prostor koji nas okružuje, ovaj spada, ako ne u vrhunske, onda sigurno u jedne od boljih u omjeru uloženog novca i dobivenog prostora.

Udruga Viva ima apsolutno pravo reklamirati sebe i svoja načela/ciljeve, njihov rad kao i samo reklamiranje za nikoga ne predstavlja nikakvu ugrozu, a kamoli da bi mogli prouzročiti “vrijeđanje” vjerskih osjećaja kako to bilo s bajramskom kampanjom, unatoč tome što su inicijatori vješto izbjegli svako spominjanje samog Bajrama, a to isto vrijedi i za božićnu kampanju, koja će se htjeli to mi priznati ili ne, u subotu obistiniti, a božićni ručak pretvoriti u većinski bespotrebno prežderavanje mesnog i nemesnog. Dobar dio nedavno ubijenih životinja, koje strikan slavodobitno pokazuje nakon litar vina skrolajući po mobitelu, ispostavit će se kao bespotrebno ubijene jer će završiti u ogromnim viškovima hrane u smeću.

Nespretnost udruge ili manjak hrabrosti nije došao baš u pravom trenutku

Proteklih dana svjedočili smo išaranim vratima stanovnika Sarajeva koji su sklepali neku dekoraciju, što su mediji nazvali adventskim vijencem, koji to nije, a pitanje je slavi li ta osoba uopće Božić. Sve to nije zanimalo njihovog sugrađanina koji je ostavio morbidno-nepismene poruke za kojeg se na kraju ispostavilo da je, Bogu hvala i nažalost, samo duševni bolesnik, a ne ozbiljna prijetnja.

Zadnji nastup mlade sarajevske gradonačelnice Benjamine Karić nije mogao ostati nezapažen, budući da je na svom službenom Twitter profilu čestitala “kalendar” uoči Božića, što god to značilo, do danas se nije razjasnila ta kalendarska čestitka koja je, prema pisanju medija, uvrijedila katolike u Sarajevu.

S Božićem očito može svatko što i kako hoće te dođe dobro za vratiti samopouzdanje koje se svjesno ili nesvjesno izgubi, a pogotovo se izrazi u mjestima s malobrojnijim kršćanskim stanovništvom bilo katoličkim, bilo pravoslavnim. Nakon ove veganske kampanje sigurno će biti zanimljivo pratiti i buduće, a jedina stvar s kojom bi udruga uradila još gori potez bilo bi ispričavanje nekom/nečem i nakon Božića ili nakon prvih, eventualnih, kritika. Nisu nikom ništa dužni, na svoj način se bore za svoju stvar kreativnim putem, a koji im očito funkcionira što najbolje svjedoči i ovaj tekst.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing