Veliko istraživanje “Dnevnog avaza”: Pročitajte šta su pokazale analize hrane koju jedemo

Veliko istraživanje “Dnevnog avaza”: Pročitajte šta su pokazale analize hrane koju jedemo

Bosanci i Hercegovci jedu opasnu, zaraženu i nekvalitetnu hranu. Rezultati su to istraživanja, najvećeg koje je provedeno u medijima u našoj zemlji, a koje je ekipa “Dnevnog avaza” prošle sedmice realizirala u saradnji s Veterinarskim zavodom u Bihaću.

Ovaj zavod nismo slučajno izabrali, jer je baš u njemu najbolji, certificirani laboratorij, potvrđen od Evropske unije.

U Bihać smo krenuli s punim cekerima. U njima su bile namirnice koje svakodnevno kupujemo na pijacama, na otvorenom, ali i one koje pazarimo u velikim tržnim centrima u Sarajevu, Travniku i Bihaću.

Poražavajući nalazi

Prvo smo na analizu stručnjacima bihaćkog zavoda dali meso i mesne prerađevine zato što su Bosanci i Hercegovci poznati kao narod koji „bez mesa ne može zamisliti ručak”. Analiza je pokazala da imamo razloga za zabrinutost!

U rezultatima faširanog mesa, ćevapa, bataka i hrenovki koje smo kupili u renomiranom tržnom lancu u centru Sarajeva, navedeno je da su – pokvareni! Ovi rezultati posebno su šokantni jer je riječ o proizvodima koji su već morali ili jesu prošli navodne stroge kontrole.

04d04-05-cevapi-1

– U ovim proizvodima pronađene su nedozvoljene količine aerobnih mezofilnih bakterija, koje su indikator starosti, odnosno početka kvarenja mesa – potvrđuje nam Miloš Rodić, zamjenik voditelja laboratorija za mikrobiologiju, čitajući detaljno analize svakog proizvoda, za koje je bilo potrebno četiri dana da se završe.

Ozbiljne posljedice

No, to nije bilo sve… Na “provjerenom mesu” nakupilo se i opasne bakterije stafilokok, koja, ako se unese u organizam, može biti uzročnik meningitisa, ali i sepse. Zabrinjava i to što je za stafilokokno trovanje hranom karakteristično da se simptomi javljaju u roku od samo jednog ili dva sata.

04d04-05-mljeveno-meso-1

– Dakle, pronašli smo bakteriju stafilokok, koja je u mesne proizvode, pileće batake, dospjela zbog nedovoljne higijene tokom proizvodnje, čuvanja i rukovanja namirnicama – navodi Rodić.

U ovim mesnim proizvodima pronađene su i druge opasne bakterije poput ešerihije koli, koja može izazvati teška oboljenja probavnog sistema. Simptomi i posljedice bolesti mogu biti vrlo ozbiljni i dugoročni, jaka bol u želucu i grčevi, povraćanje, proljev i krvava stolica. Ova bakterija može se odraziti i na upalu mokraćnih kanala.

Na idućem koraku padaju u vodu sve naše predrasude. Stručnjacima nudimo na analizu proizvode kupljene na pijaci, na otvorenom, sa štandova, tamo gdje nam se na prvi pogled čini da sve vrvi od bakterija.

04d04-05-hrenovke-1

Kupili smo suho meso na prvoj tezgi sarajevske pijace na Otoci. Ljubazni prodavač hvali nam svoje meso i tvrdi – najukusnije je i najispravnije u Sarajevu i okolici. Toliko je bio uvjerljiv, da smo kod njega kupili i sudžuku. Kaže, srednje klase.

Tezge pored puta

Naučeni na pijace, prelazimo i preko činjenice što prodavač nema rukavice, što ne pere niti briše nož ni vagu prije ili nakon vaganja. Uvjereni da imamo “bingo” i da će nalazi alarmirati opasnost. Svjesni smo da dajemo na analizu proizvode koji se čuvaju u nehigijenskim uvjetima, nisu kontrolirani i dopremaju se do kupaca na razne načine. No, grdno smo se prevarili!

04d04-05-pileci-batak-faksimil

Stručnjaci Zavoda za veterinarstvo pokazuju nam da su rezultati “pijačnog” suhog mesa i sudžuke prošli sve kontrole.

Analiziranje i ispitivanje nastavljamo i dalje. Na redu su mlijeko i mliječni proizvodi, iz skupih supermarketa i nešto jeftinijih pijaca i tezgi pored puta. Ko je prošao test? Ko je pao? Šta je pronađeno u jajima? Koji je proizvod dobio najvišu ocjenu? I zašto sa sigurnošću možemo ustvrditi da su naši stari bili u pravu kad su govorili: Voda je najzdravije piće!?

Dnevn avaz.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing