Veslačke reprezentacije Australije i Švicarske žele pripreme u Rami

Iako su mnogi bili skeptični spram osnivanja Veslačkog kluba Rama nevjerici bi trebao biti kraj. Sumnje u provedivost ove ideje proizlazile su zbog promjenjivosti razine vode u jezeru. Naravno, jezero je izgrađeno zbog proizvodnje električne energije, ipak, ostaju mogućnosti iskorištavanja u turističke i sportsko-rekreacijske svrhe. Današnje tehnologije građenja omogućile su da se unatoč variranju razine vode osposobi pristup jezeru za potrebe veslačkog sporta. Općina Prozor-Rama je sa svojim partnerima iz općina i gradova u R Hrvatskoj prepoznala ovaj potencijal te kroz projekt prekogranične suradnje izvela sve potrebne radove za veslanje na Ramskom jezeru.  Uz veliku i svesrdnu pomoć Veslačkog saveza Hrvatske i velikog prijatelja Srećka Šuk, selektora reprezentacije Hrvatske,  osnovan je klub u Rami te pobuđen veliki interes za ovaj sport. Upravo na preporuku gospodina Srećka i Hrvatskog veslačkog saveza ovaj vikend u Rami boravili su menadžeri reprezentacija Australije i Švicarske. Njihov zadatak je bio sagledati mogućnosti priprema njihovih reprezentacija za Svjetsko prvenstvo do 22 godine koje će se dogoditi ove godine u Bugarskoj. Razgovarali smo s gostima o njihovim prvim dojmovima i uvjetima u Rami.

Wayne Diplock iz Canberre, operativni menadžer australske reprezentacije je izjavio: „Na preporuku gospodina Srećka Šuk, selektora Veslačke reprezentacije Hrvatske došli smo vidjeti uvjete ovdje. Iako imamo jednu bazu u Italiji, Rama nam je zbog putovanja bliža Bugarskoj. Vidjeli smo prekrasne fotografije koje je Srećko slao, prirodno mjesto, duljina staze nam odgovara. Ovdje bismo rado razgovarali i s mladim veslačima Rame i njihovim roditeljima kako bismo im prenijeli svoja iskustva. Nama ovdje treba staza koja je duga 7 km, bez valova, što imamo ovdje. Pazimo na prehranu koja mora biti prirodna, kvalitetna i obilna. Ovih dana ćemo sagledati sve uvjete.“

U ime Švicarske reprezentacije boravio je Urs Graf iz Luzerna, koji je na poziciji čovjeka za čamce i drugu opremu, odgovorio nam je najprije na pitanje o prvim dojmovima i koliko sliči Rama Švicarskoj: „Rama je predivna i sliči i ne sliči Švicarskoj. Švicarske planine su veće. Preferiram biti ovdje nego u Švicarskoj.  Ovdje je sve lijepo, ima otočića… Bilo je jako impresivno doći iz Hrvatske, iz Splita. Penjanje, snijeg, pa onda opet spuštanje Vidio sam mnogo jezera, a ovo ovdje je zaista lijepo i uvjeti bi trebali biti odgovarajući. Ovdje bi se pripremali mladi između 19 i 22 godine. To je  generacija od koje se očekuje natjecanje na Olimpijskim igrama. Slijedeće natjecanje je 2017. godine i vjerujemo da će tada ponovno doći ovdje kao A reprezentacija.“ Riječi su organizatora treniranja reprezentacije Švicarske.

Sudeći prema ovome Ramsko jezero  bi zaista moglo postati svjetsko odredište za mnoge veslačke reprezentacije i klubove.

Wayne Diplock,  operativni menadžer australske reprezentacije, održao je prigodno predavanje za veslače i roditelje.

Tijekom ovog posjeta gosti su obišli ne samo Kuću mira, samostan, etnografski muzej već cjelokupno ramsko okruženje.

Ovakav rad i potpora općine Prozor-Rama donose rezultate kako za same mlade sportaše tako i za cjelokupnu turističku ponudu Rame. 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar