Veteranka diplomacije Turković oštro kritizirala veleposlanicu Mlinarević zbog spuštanja bh zastave na pola koplja: U pitanju neznanje, tražim očitovanje

Veteranka diplomacije Turković oštro kritizirala veleposlanicu Mlinarević zbog spuštanja bh zastave na pola koplja: U pitanju neznanje, tražim očitovanje

Potez veleposlanice BiH u Češkoj Republici Martine Mlinarević, a koja je nakon iznenadne smrti bh. književnika Bekima Sejranovića spustila zastavu BiH na pola koplja na zgradi Veleposlanstva u Pragu i o tome izvjestila na svom facebook profilu, izazvao je mnogo polemike i oprečne reakcije javnosti.

Nakon što je zamjenik ministra vanjskih poslova Josip Brkić (HDZ) od Kabineta ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković da se utvrdi na temelju koje odluke nadležnog tijela je spuštena zastava Bosne i Hercegovine na pola koplja u Veleposlanstvu BiH u Pragu, te je li takva instrukcija poslana iz MVP-a, veleposlanici Mlinarević uslijedila je ozbiljna kritika od prekaljene diplomatkinje, sada ministrice Turković.

“Nedopustivo je da se takve stvari rade. Po tome ispada da bi svatko od nas mogao da u instituciji u kojoj radi traži spuštanje zastave na pola koplja ako mu umru roditelji ili netko drugi. Vjerojatno je u pitanju neznanje, ali pisano će se morati izjasniti o tome i po čijem nalogu je to učinila”, kazala je Turković u izjavi za SRNU.

Veleposlanica Mlinarević je imala svoj, s dobrom dozom cinizma, odgovor na svom profilu:”Ima tako tih nekih struktura kojima je zadnjih godinu dana, jedini posao, jedini zadatak, danonoćno, moje ime i prezime”.

Komentirajući izjavu ministrice Turković za Klix.ba, ova bh veleposlanica u Češkoj Republici je rekla: “Najavljeno je da će biti zatraženo moje pismeno očitovanje, međutim takav zahtjev još nisam dobila, te ću se očitovati po primitku istog. U potpunosti sam upoznata sa svim pravilima vezanim za spuštanje zastave na pola koplja. To je bio ljudski i patriotski gest kao posljednji pozdrav jednom od najpoznatijih bh pisaca, koji je višestruko promovirao našu državu svojim djelima i bio omiljen u cijeloj regiji i šire”.

Inače, Mlinarević je i prije bila tema mnogih polemika jer je, unatoč nepostojanju potrebnog sveučilišnog obrazovanja, na prijedlog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića imenovana za veleposlanicu u Češkoj. Ovo je bila tema o kojoj se polemiziralo ne danima, nego tjednima. Predbacivalo joj se “uhljebljenje s vlašću”, kao i “izdaja” ideala koje je zastupala i, na koncu, zbog kojih je i stekla veliku popularnost među čitateljstvom.

Svojevrsna kulminacija tog nezadovoljstva je nastala tijekom pokladnog karnevala kada je pokladna lutka nalik na nju spaljena u Mostaru, što je ponovno rezultiralo mnogim sukobima stavova.

Ova bh. veleposlanica je tek na početku svog veleposlaničkog mandata i zasigurno će još biti ili “diplomatskih proklizavanja” kako se dalo zaključiti prema izjavi ministrice Turković ili “suvremene, neposredne” diplomacije kako vole kazati poklonici lika i djela veleposlanice Mlinarević.

 

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar