VIDEO: Deset godina od pogubljenja Saddama Husseina – što imamo danas?

VIDEO: Deset godina od pogubljenja Saddama Husseina – što imamo danas?

BAGDAD – Ovih dana navršilo se 10 godina od kada je bivši predsjednik Iraka Saddam Hussein pogubljen vješanjem, tri godine nakon njegovog uhićenja, kada je proglašen krivim u iračkom sudu za zločine protiv čovječnosti.

Nakon što su savezničke snage predvođene američkom vojskom 2003. pokrenule invaziju na Irak, operaciju nazvanu “Iračka sloboda”, pod opravdanjem da Saddam gomila oružje za masovno uništenje, Sadama nisu pronašli, piše Freshpress.info.

Washington je ponudio 25 milijuna dolara za njegovo uhićenje, a oko 600 vojnika bilo je uključeno u operaciju potjere nazvanoj “Crvena zora”, po američkom antikomunističkom filmu snimljenom 1984. godine. Bio je to možda i najveći “lov” na čovjeka u povijesti.

Pronašli su ga 13. prosinca 2003. nakon osam mjeseci potrage, u rupi blizu rodnog Tikrita. Bio je zapušten, lica punog ugriza buba, zarastao u bradu i odsutnog pogleda. Mirno je rekao: “Ja sam Saddam Hussein, predsjednik Iraka i želim pregovarati”.

Amerikanci su ga godinu dana kasnije predali iračkim vlastima, koje su mu na posebnom iračkom sudu sudile za zločine protiv čovječnosti zbog ubijanja 148 šiitskih seljaka u Dudžailu 1982. i osudile ga na smrt vješanjem 5. studenog 2006.

Kada je sudac pročitao presudu, Saddam je uzviknuo: “Alah je najveći!” i “Živio Irak. Živio irački narod!”.

Sud je izjavio da presuda mora biti izvršena u roku od 30 dana, te su Iračani zatražili transfer Saddama iz nadležnosti američke vojske radi pogubljenja u roku od 48 sati, podsjeća Freshpress.info.

Pogubljenje Saddama Husseina je obavljeno 30. prosinca 2006. u 6:05 po lokalnom vremenu, a cio proces je snimljen kamerom, dok se u medijima naširoko polemizira da kazna nije morala biti baš vješanje, te da je sve montirano i snimljeno radi zaplašivanja javnosti.

Kako se može vidjeti iz snimka, Saddam je tijekom pogubljenja bio potpuno smiren. Očevici pričaju kako nije pokazivao ni trunku straha. Posljednje trenutke njegovog života opisao je bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Muvafak el Rubai, koji je nadgledao vješanje.

Saddam je ušao kod mene u prostoriju zatvora gdje je pogubljenje, a nosio je sako i bijelu košulju, ponašao se normalno i opušteno, ne pokazavši ni trunku straha. Naravno, neki ljudi su tražili od mene da kažem kako se onesvijestio ili da je bio drogiran, ali to nije točno, ja od njega nisam čuo ni riječ o pokajanju, nije se pomolio Bogu za milost, niti je tražio oproštaj, kao što bi, svakako, učinio netko tko će umrijeti za koji minut – priča on.

Rubai je potom odveo Saddama, koji je imao lisice na rukama i držao Kuran, kod suca koji mu je pročitao optužnicu, a Saddam je ponovio: “Smrt Americi! Smrt Izraelu! Živjela Palestina! Smrt perzijskim svećenicima!”

Nakon toga, Rubai je odveo Saddama u prostoriju sa vješalima. Zastao je, pogledao u vješala, zatim u Rubaia, pa spustio pogled i rekao: “Doktore, ovo je za muškarce”.

Kada je došao trenutak da se popne na vješala, noge su mu bile još vezane, pa su Rubai i ostali morali da ga odvuku do stepenica. Neposredno prije vješanja, svjedoci su mu dobacili podrugljivo: “Živio Muhamed Bakr al-Sadr!” i “Moktada, Moktada!”, što se odnosilo na Saddamovog protivnika koji je ubijen za vrijeme njegove vladavine i na njegovog rođaka, koji je došao na čelo moćne policije poslije 2003. godine.

Saddam je odgovorio: “Zar su to muškarci?” i, prije nego što je povučena poluga, počeo je da izgovara šehadet, koji nije uspio izgovoriti do kraja: “Potvrđujem da nema drugog Boga osim Allaha, a Muhamed…”, i to su bile njegove posljednje riječi.

Video snimak postavljen na internetu tog dana, prikazuje posljednje Huseinove trenutke u jednoj kasarni u Bagdadu. Pogledajte snimak pogubljenja:

Autor: Dnevno.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing