• ŠOKANTAN PREOKRET: Javio se osumnjičeni za napad u Istanbulu, tvrdi da je nevin!
  • ŠOKANTAN PREOKRET: Javio se osumnjičeni za napad u Istanbulu, tvrdi da je nevin!

ŠOKANTAN PREOKRET: Javio se osumnjičeni za napad u Istanbulu, tvrdi da je nevin!

Kirgistanski portal Turmush danas je objavio razgovor s muškarcem koji tvrdi da je putovnica s imenom Iakhe Mašrapov, čiju su fotografiju turski i međunarodni mediji objavili navodeći da pripada muškarcu osumnjičenom za napad na istanbulski noćni klub, njegova te da on “nema nikakve veze s napadom”.

Mašrapov (odnosno osoba s kojom su razgovarali novinari kirgistanskog portala) u ovom se trenutku nalazi u Kirgistanu. Danas se vratio iz Turske i odmah je priveden na ispitivanje. U intervjuu je rekao kako su ga priveli jer sliči osobi koju Turska sumnjiči za napad.

“Ne poznajem tog čovjeka, a ne znam ni kako je fotografija moje putovnice završila na internetu. U vrijeme napada u istanbulu bio sam u Kirgistanu. U Tursku putujem stalno, od 2011. godine, i to zbog trgovine”, rekao je on.

Podsjetimo,danas je turska državna televizija TRT izvijestila da je poznat identitet napadača. Po tom je izvoru riječ o 28-godišnjem Iakheu Mašrapovu, koji ima kirgistansku putovnicu.

U međuvremenu je u Anadoliji navodno uhapšena i njegova supruga, koja je, prenose tamošnji mediji, ustvrdila da ne zna ništa o napadu za koji je osumnjičen njen suprug. Policija je dosad uhapsila 12 osoba za koje sumnjaju da su povezane s napadom.

Dvojica stranaca uhapšena su u utorak na međunarodnom aerodromu Ataturk u Istanbulu u sklopu istrage o atentatu na diskoteku Reina u novogodišnjoj noći, za koji je odgovornost preuzela grupa Islamska država, izvijestila je agencija Dogan.

Dvije osobe, kojih državljanstvo nije navedeno, uhapšene su na ulasku u međunarodni terminal za odlaske i odvedene su na ispitivanje, navela je agencija Dogan.

Turske vlasti pokrenule su veliku potragu za napadačem koji je pucao u poznatom noćnom klubu u Istanbula i ubio 39 osoba. To je posljednji u dugom nizu atentata u Turskoj u posljednjih godinu i pol dana dok se turska vojska bori protiv ISISLa na sjeveru Sirije.

Nekoliko turskih medija piše kako istraga vjeruje da je napadač iz države centralne Azije te da je član ćelije koja je izvela trostruki samoubilački napad na aerodromu Ataturk u junu 2016. kada je ubijeno 47 osoba.

S.B./Agencije

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar