Više od dva milijuna KM od ZZO HNŽ-a dobila tvrtka koja se nalazi u središtu afere u Hrvatskoj

Više od dva milijuna KM od ZZO HNŽ-a dobila tvrtka koja se nalazi u središtu afere u Hrvatskoj

Afera CijepiSe, o kojoj posljednjih tjedan dana intenzivno pišu hrvatski mediji, povezana je s tvrtkom Cuspis d.o.o., koja unosne višemilijunske poslove već duži niz godina obavlja i za Zavod zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije.

Telegram navodi kako je ova tvrtka, čiji je vlasnik Vinko Kojundžić, posljednjih godina dobro poslovala s ministarstvom zdravstva Republike Hrvatske. Prije tri godine su od ministarstva primili nešto manje od 3,5 milijuna kuna, preklani skoro 6,5 milijuna, prošle godine skoro tri milijuna kuna – sve za poslove vezane uz informatizaciju. Ove godine, kojoj smo pregazili tek četvrtinu, Cuspis je od ministarstva dosad primio 913.851 kunu i 35 lipa. Ukratko, po javno dostupnim podacima iz državne riznice koji sežu do 2013. godine, Cuspis od ministarstva zdravstva do 2018. godine nije dobio ni kune. Od tad do današnjeg dana – cca 14 milijuna. Napravili su i stranicu Cijepi se. Milijunski posao odradili su u WordPressu, koristeći dijelom i template koji na tržištu stoji 49 dolara. – prenosi Hercegovina.info

Cuspis uspješno posluje sa Zavodom ZZO HNŽ-a, evo zbog čega

Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a posao informatizacije zdravstvenog sustava je još davne 2012. godine povjerio tvrtki Cuspis d.o.o. Od tada pa sve do danas ova kompanija ima “ekskluzivna prava” da vrši održavanje i nadograđivanje postojećeg sustava. Za ove poslove se javni natječaji ni ne objavljuju jer je “Cuspis vlasnik izvornog koda” pa su tako kao jedini biti kompetentni za ove poslove.

Cuspis d.o.o. i Zavod zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije od 2015. do danas, sklopili su ugovore vrijedne više od dva milijuna maraka. Svi oni bez javne objave obavijesti o nabavi

Tako je u ožujku tekuće godine za Usluge najma licenti za centralne servise za postojeće korisnike IZIS sustava izdvojeno 320.290 maraka bez PDV-a. U listopadu prethodne godine za usluge najma licenti za korištenje IZIS-a za postojeće korisnike IZIS sustava izdvojeno je 104.264 marke bez PDV-a. U ožujku iste godine izdvojeno je 234.999 maraka bez PDV-a za Usluge najma licenti za korištenje IZIS-a za postojeće korisnike IZIS sustava.

U 2019. godini izdvojeno je 312.987 maraka, u 2018. 319.155 maraka, u 2017. 238.000 maraka izdvojeno je za usluge implementacije IZIS-a u Kantonalnoj bolnici Dr. Safet Mujić Mostar. U ožujku 2017. godine je Zavod Cusipsu dodijelio ugovor u vrijednosti 299.180 maraka, u 2016. godini u vrijednosti 239.552 marke, dok su u travnju primjerice dobili 219.242 za održavanje programskih rješenja i nadogradnja postojećeg informacijskog sustava(IZIS) za potrebe Zavoda zdravstvenog oisguranja HNŽ/K. U navedene stavke nismo uračunali “sitnije” ugovore u vrijednosti od nekoliko tisuća maraka.

Ugovori čudni i Uredu za reviziju

Od 2015. godine do danas, Cuspis je od Zavoda za zdravstveno osiguranje HNŽ-a uprihodio najmanje 2.2 milijuna maraka bez PDV-a. Kao što smo već napisali, ugovori su potpisani bez javne objave obavijesti o nabavi. Kao razlog, iz Zavoda su naveli kako “Ponuditelj Cuspis d.o.o. Zagreb, vlasnik je programa odnosno vlasnik izvornog koda, te posjeduje ekskluzivno pravo na isti, te je jedino moguće da se od vlasnika programa (izvornog koda) izvrši predmetna nabava”.

Prema mišljenju Ureda za reviziju institucija BIH, ovakva ponuda dala je ekskluzivno pravo ponuđaču Cuspis d.o.o.da vrši i održavanje i nadogradnju postojećeg informacijskog sustava zdravstva HNŽ-a.

„Na osnovu navedenog smatramo, da ovakav način sačinjavanja tenderskog dokumenta a i same ponude je omogućio da nadogradnja informacijskog sustava koja predstavlja najvećim dijelom investicijska ulaganja i povećava vrijednost stalnih sredstava u obliku prava, ima tretman održavanja i daje ekskluzivno pravo dobavljaču „Cuspis„ d.o.o. Zagreb da vrši nadogradnju, zbog čega je na održavanje utrošeno značajno više sredstava u odnosu na početna ulaganja u programsku podršku IZIS-a iz 2012. godine. Provođenjem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja isključena je mogućnost drugih ponuđača da ponude svoje usluge za nadogradnju po eventualno mogućim povoljnijim uvjetima, izborom odgovarajućeg postupka nabavke“.

 

Slične vijesti:

HDZ na internetu: Kako je Rade Bošnjak dao milijunske poslove zagrebačkoj firmi

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing