Vlada HNŽ: Uvećane potpore i naknade za žene-majke

Vlada HNŽ: Uvećane potpore i naknade za žene-majke

Na današnjoj, 80. sjednici Vlada Hercegovačko-neretvanske županije usvojila je Prijedlog Prostornog plana Hercegovačko-neretvanske županije koji će biti upućen u daljnju skupštinsku proceduru. Istaknuto je kako su za izradu toga iznimno značajnog dokumenta koji se donosi prvi put, a predstavlja temelj daljnjeg razvitka HNŽ, provedena iscrpna istraživanja i izrađene studije o strukturi i prirodnim značajkama prostora, kretanjima stanovništva, razvitku naselja, gospodarskih i društvenih djelatnosti, uključujući utjecaj razvitka u prostoru. Također, naglašeno je kako je Prijedlog Prostornog plana bio dostupan na uvid javnosti kroz održavanje niza javnih rasprava.

Vlada je, zbog poteškoća koje su se pojavile u primjeni i tumačenju, usvojila Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama  Zakona o koncesijama HNŽ kojim se bliže definiraju stanovite odredbe i članci Zakona i olakšava postupak dobivanja koncesija.

S ciljem poboljšanja uvjeta za poslovanje, investiranje, rasterećenje gospodarskih subjekata, poboljšanja likvidnosti i konkurentnosti gospodarstva u HNŽ, Vlada je usvojila Prijedlog Zakona o sudskim pristojbama s tarifom kojim se smanjuju visine sudskih pristojbi.

Na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, Vlada je, nakon izvršene analize primjene Zakona o zaštiti obitelji s djecom, donijela odluke kojima je udvostručila visinu novčane potpore ženi-majci koja nije u radnom odnosu koja će iznositi 40% prosječne plaće ostvarene u prethodnoj godini u Federaciji BiH, te visinu jednokratne potpore za opremu novorođenog djeteta koja će iznositi 400 KM. U Proračunu je za ostvarivanje te dvije potpore osigurano oko 500.000 KM.
Također, Vlada je donijela Odluku o utvrđivanju prava na naknadu plaće i visine naknade ženi-majci u radnom odnosu kod korisnika Proračuna HNŽ u vrijeme porodiljinog odsustva, koja se uvećava te utvrđuje u ukupnom iznosu 100% plaće koju je žena-majka ostvarila u mjesecu prije stupanja na porodiljino odsustvo.

Vlada je donijela Odluku o isplati potraživanja pravnim i fizičkim osobama iz Proračuna HNŽ za 2018. godinu po zaključenim Ugovorima o izvansudskoj nagodbi u iznosu od oko 1.100.000 KM, čime je nastavila aktivno raditi na rješavanju problema izvršnih sudskih rješenja koja značajno opterećuju Proračun HNŽ. Isplata potraživanja po zaključenim ugovorima o izvansudskoj nagodbi bit će izvršena u lipnju 2018. godine. Također, donesena je 31 odluka o odobravanju novčanih sredstava na ime naknade za nematerijalnu štetu.

Vlada je donijela Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava Ministarstva  gospodarstva za subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima, utvrđene Proračunom HNŽ za 2018. godinu – za što je osigurano 1.000.000,00 KM. Sredstva će, nakon raspisivanja javnog poziva i provedenog postupka, biti utrošena na razvitak poslovne infrastrukture, poticaje brzorastućim malim i srednjim poduzećima, tehnološki razvitak, te poticaje obrtima, starim i tradicionalnim djelatnostima. Također, Vlada je donijela Odluku o odobravanju novčanih sredstava iz Proračuna Udruzi drvni klaster ”Hercegovina” u iznosu 50.000 KM.

Vlada je, nastavljajući dugogodišnju aktivnost, i ove godine dala suglasnost Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne skrbi za pokretanje postupka nabave školskog pribora i školskih torbi za učenike iz socijalno ugroženih obitelji s područja HNŽ za 2018. godinu u iznosu 50.000,00 KM.

Iz resora Ministarstva za pitanja branitelja, Vlada je dala suglasnost Ministarstvu za provedbu Javnog oglasa za stambeno zbrinjavanje branitelja i članova njihovih obitelji na području HNŽ u iznosu 550.000,00 KM. Također je usvojen Program sufinanciranja zapošljavanja djece poginulih branitelja i djece ratnih vojnih invalida u iznosu 380.000,00 KM.

Nastavljajući podupirati uspješne športske kolektive, Vlada je donijela odluku kojom je odobrila novčana sredstva za osvajače prvenstava: HŠK Zrinjski, HKK Zrinjski, STK Mostar i SG „Staklorad“. Također, odobrena su sredstva i za druge športske, ali i kulturne institucije u HNŽ.

Ističući još jedanput kako je potpora jedinicama lokalne samouprave, ali i obrazovanje u vrhu njezinih prioriteta, Vlada je donijela Odluku kojom je odobrila 1.320.000 KM za prijevoz učenika u HNŽ.

S ciljem održavanja, rekonstruiranja i moderniziranja prometnica u HNŽ, Vlada je odobrila projekt saniranja ceste  Sovićka vrata- potok Zec koju će u cijelosti financirati u iznosu 1.000.000 KM.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar