Vlada i sindikati osnovnog obrazovanja približili stajališta

Vlada i sindikati osnovnog obrazovanja približili stajališta

U zgradi Vlade Hercegovačko-neretvanske županije danas je održan sastanak Radne skupine za izradu Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika iz djelatnosti osnovnog odgoja i obrazovanja na području HNŽ.

Ističući, prije svega, kako samo zadovoljan prosvjetni djelatnik može dati maksimum u obavljanju odgojno-obrazovnog procesa, dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo činjenicom da se pregovori vode u duhu socijalnog partnerstva, međusobnog poštovanja i na zadovoljstvo svih zainteresiranih. Podsjetio je, također, na to kako su odgoj i obrazovanje prioritetne zadaće i ciljevi Vlade.

„Plaće su uvijek na računima prosvjetnih djelatnika i drugih proračunskih korisnika između 6. i 8. u mjesecu. Više od deset milijuna KM isplatili smo i za sudske presude, a sredstva su otišla i za presude brojnim  prosvjetnim djelatnicima. Unatoč smanjenju broja učenika, prošle godine 130 prosvjetnih djelatnika, koji su godinama radili honorarno, dobilo je ugovor za rad na neodređeno vrijeme. Projektom energetske obnove, u što je do sada uloženo više od deset milijuna KM, obnovljen je veliki broj školskih objekata i školskih športskih dvorana. Prva smo Vlada u HNŽ koja je uspjela stvoriti uvjete za preuzimanje obveze financiranja prijevoza učenika, za što na godišnjoj razini izdvajamo tri milijuna KM. Radimo na pilot- projektu „e-učionice“ u koji smo krenuli s ciljem poboljšanja i osuvremenjivanja nastavnog procesa. To je samo dio onoga što smo poduzeli do sada kada je obrazovanje u pitanju“, kazao je dr.sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ, poručivši prosvjetnim djelatnicima kojima je prije početka nove školske godine upitno puno radno angažiranje, a analize pokazuju da se radi o njih oko dvije stotine, da nema mjesta zabrinutosti i da će Vlada poduzeti  sve što je potrebno da riješi taj problem.

Dr. sc. Rašid Hadžović, ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa istaknuo je zadovoljstvo činjenicom da su stanoviti pozitivni pomaci usmjereni na poboljšanje materijalnog položaja prosvjetnih djelatnika uneseni u tekst Kolektivnog ugovora, te izrazio  nadu u to kako će on uskoro biti potpisan, da bi se mogle okončati i druge potrebne aktivnosti u svezi s početkom školske godine.

Tijekom sastanka, razmotrena su, i u najvećoj mjeri, približena stajališta Vlade i sindikata, te se očekuje kako će novi Kolektivni ugovor o pravima i obvezama poslodavaca i radnika iz djelatnosti osnovnog odgoja i obrazovanja na području HNŽ biti verificiran sljedećega tjedna.

Na sastanku su, uz predsjednika Hercega i ministra Hadžovića, nazočni bili i ministri Adnan Faladžić i Stjepan Krasić, Slavko Lauš i Omer Spaho, predsjednici sindikata osnovnoga obrazovanja, te Stipe Vrljić i  Edin Idrizović, predsjednici aktiva ravnatelja osnovnih škola.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar