Vlada Japana nudi programe stipendiranja za studente iz BiH

Vlada Japana nudi programe stipendiranja za studente iz BiH

Vlada Japana nudi četiri različita programa stipendiranja za studente iz Bosne i Hercegovine koji žele studirati na svučilištima u Japanu u sklopu MEXT (Ministarstvo obrazovanja i znanosti) programa stipendiranja. Rok za predaju aplikacija je 5. lipanj do 17 sati.

Prezentacija MEXT programa stipendiranja, u A sesije bit će upriličena 18. svibnja na Univerzitetu u Banjoj Luci (više informacija će uskoro biti dostupno na web stranici Univerziteta u Banjoj Luci). Prezentaciju će održati Suzana Gotovac-Atlagić, profesorica na Univerzitetu u Banjoj Luci, bivša MEXT stipendistica.

Za 18. svibanj je planirana i prezentacija na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (amfiteatar Tondach). Prezentaciju će održati predstavnici Odjela za kulturu i PR Veleposlanstva Japana i bivša MEXT stipendistica Taida Jašarević. Od 1996. godine više od 30 studenata iz Bosne i Hercegovine je steklo obrazovanje u Japanu putem MEXT programa stipendiranja.

Četiri programa stipendiranja za 2016. godinu uključuju: studente istraživače (MA/PhD), dodiplomce, studente tehnoloških fakulteta i studente fakulteta za stručno usavršavanje. Za sve programe, aplikanti moraju biti spremni učiti japanski jezik te raditi na jačanju odnosa između svoje zemlje i Japana, po završetku studija u Japanu.

Vlada Japana nudi stipendiranje za Postdiplomski (istraživački) studij. Ovaj program stipendiranja odnosi se na sve studente koji žele studirati na japanskim sveučilištima kao studenti istraživači, a rođeni su 2. travnja 1981. godine, ili kasnije. Trajanje stipendije je 1,5 do dvije godine i uključuje šest mjeseci učenja japanskog jezika. Drugi program stipendiranja odnosi se na učenike/studente – nediplomirane, a tiče se društvenih ili prirodnih nauka.

Ovaj program se odnosi na učenike/studente rođene između 2. travnja 1994. i 1. travnja 1999. godine, uz završeno redovno dvanaestogodišnje školovanje do ožujka 2016. godine. Trajanje stipendije je oko pet godina i uključuje jednu godinu učenja japanskog jezika.

Za program koji se odnosi na studente tehnoloških fakulteta, a čija je specijalnost oblast tehničkih predmeta kriterij je da su rođeni između 2. travnja 1994. i 1. travnja 1999. godine, uz završeno redovno jedanaestogodišnje školovanje do ožujka 2016. godine. Trajanje stipendije je oko četiri godine i uključuje jednu godinu učenja japanskog jezika.

Četvrti program stipendiranja je za studente fakulteta za stručno usavršavanje, a čija je specijalnost tehnologija, osobna skrb i ishrana, edukacija i socijalni rad, poslovanje, kultura i opća edukacija, te druga polja.

Uvjet je da su rođeni između 2. travnja 1994. i 1. travnja 1999. godine, uz završeno redovno dvanaestogodišnje školovanje do ožujka 2016. godine. Trajanje stipendije u sklopu ovog programa je oko tri godine i uključuje jednu godinu učenja
japanskog jezika, priopćeno je iz Veleposlanstva Japana u BiH.
bljesak.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar