Vlaho Orepić, saborski zastupnik kritizorao Čovičevu politiku pa ga čeka prijava?

Vlaho Orepić, saborski zastupnik kritizorao Čovičevu politiku pa ga čeka prijava?

Zastupnik u Saboru Hrvatske, nekadašnji ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske i čelnik nedavno utemeljene stranke ‘Nova politika’ Vlaho Orepić, sastao se u Sarajevu s izaslanstvom Hrvatskog narodnog vijeća BiH (HNV BiH) koje je predvodio predsjednik HNV BiH Marijo Pejić. Na sastanku se govorilo o odnosima BiH i Hrvatske te položaju Hrvata u BiH, a obraćajući se novinarima, Orepić se vrlo kritički osvrnuo na HDZ BiH i predsjednika te stranke Dragana Čovića. No, odgovor je stigao vrlo brzo – predsjedavajući Doma naroda Federacije BiH Tomislav Martinović (HDZ BIH) najavio je istragu o Orepićevoj zlouporabi govornice u Parlamentu FBiH.

Orepić je tijekom posjete upozorio da se “postojeći odnos Hrvatske prema BiH, a posebno prema interesima Hrvata u BiH, mora promijeniti, jer je postalo jasno da se kroz suradnju samo sa HDZ BiH stanje ne može promijeniti nabolje”.

Također je izrazio zabrinutost načinom na koji djeluje predsjednik HDZ BiH i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović, ocijenivši kako je njegova politika štetna za BiH, ali i za interese Hrvatske, izvjestio je Klix.ba.

“Politika je to na silu, bez legaliteta i legitimiteta u hrvatskom političkom biću BiH, koja, po uzoru na Milorada Dodika, želi politiku ratnog plijena predstaviti kao hrvatski interes. Zabrinjava me i egzistencijalni strah i ovisnost o Čovićevoj u zadnje vrijeme šizofrenoj politici, koju iskazuju mnogi i u Hercegovini. Boje mu se zamjeriti i vladajući u Hrvatskoj, jer je dio vladajuće većine i svojevrsnom političkom ucjenom mandatima u Hrvatskom saboru on ostvaruje njihovu podršku Dragan Čović i njegov politički egzibicionizam su dominantan uzrok loših odnosa BiH i Hrvatske, a njegovo političko približavanje Dodiku, kao osobi koja otvoreno dovodi u pitanje cjelovitost BiH i njeno članstvo u NATO-u, u direktno je suprotnosti sa strateškim interesima Hrvatske, jer se na taj način komplicira ukupno sigurnosno stanje u regiji“, ustvrdio je Orepić,

Pejić je kazao da je dolazak Orepića, kao političkog dužnosnika iz Republike Hrvatske, izuzetno značajan.

“Bosna i Hercegovina je naša domovina, a Sarajevo njen glavni grad. Kada se govori o domovini, treba misliti na cjelokupan prostor BiH. Hrvatsko pitanje u BiH ne može se i ne smije promatrati izolirano, jer su pitanja ustavnih (konstitutivnih) naroda i manjina u BiH međusobno određena i uvjetovana. Hrvatskom narodu potrebna je jedinstvena i cjelovita Bosna i Hercegovina, bez etničke podjele, te njen glavni grad Sarajevo za artikulaciju političkih i društvenih interesa”, kazao je Marijo Pejić, prenosi Klix.ba.

Međutim na njegov posjet reagirao je predsjedavajući Doma naroda Federacije BiH, HDZ-ovac Tomislav Martinović koji je u izjavi za Ero.tel kazao da Orepićev posjet nije bio službeno najavljen te da će o istoj zatražiti – istragu.

“Mi nismo imali najavljenu nikakvu službenu posjetu i ja ću osobno zatražiti da se pokrene istraga o tome kako je civil Vlaho Orepić davao izjavu za medije sa pozicije koja je namjenjena federalnim zastupnicima i izaslanicima, te gostima koji su u službenoj posjeti Parlamentu. Ovdje se radi o čistoj zlouporabi i pokušaju da se prikaže kako je ova posjeta bila službena. Oni koji su kreirali ovu priču valjda znaju zašto su željeli takvu poruku poslati javnosti”, rekao je za Ero.tel predsjedavajući Doma naroda Federacije BiH Tomislav Martinović.

Martinović je rekao kako će se najavljenom istragom utvrditi tko je odgovoran za ovaj propust, te kako se u budućnosti ovakve stvari sigurno neće ponavljati.

“Zamislite sada da ja uđem bez ikakve najave u Sabor Republike Hrvatske, zauzmem govornicu, izjavim što želim za medije i odem. Ja mislim kako mi to ne bi bilo dopušteno učiniti. Trebamo se zapitati kako je moguće da civili daju izjave sa govornica koje su namjenjene zastupnicima i izaslanicima, tko im i iz kojih razloga dopušta da to čine. Istragom ćemo doći do odgovora na ova pitanja”, zaključio je u izjavi za Ero.tel Martinović.

/Republikainfo.com/

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar